Smerte ved samleie

Gjentakende smerter ved samleie er ofte et tegn på at noe ikke stemmer, og du bør oppsøke lege. Årsakene kan imidlertid være svært mange – og ulike.

 

Kvinners skjeder blir også erigerte, og dersom en kvinne ikke er tent nok, kan skjeden bli for kort for en erigert penis – og dermed føre til smerter.

Etter en vaginal fødsel er det viktig å gi underlivet god tid til å stabilisere seg igjen. Fra naturens side er ikke kvinner skapt til å ha samleie igjen før det er gått minst fire uker etter fødsel. Dersom man i tillegg fikk revner eller ble klippet under fødselen kan det gå enda lenger tid før kroppen er klar for sex igjen.

 

Tidlig overgangsalder kan også være en årsak til smerter under samleie. Noen kvinner kommer inn i denne fasen av livet allerede i 30-årene. Slimhinnene produserer mindre fuktighet enn tidligere, og dette kan være nok til at samleie oppleves smertefullt. Noen ganger kan lokal hormonbehandling med ulike kremer være nok til å løse problemet. Trening av bekkenmuskulaturen kan også ha en positiv innvirkning.

 

Nimo klinikken tilbyr Vaginal Laser FemiLift, som hjelper mot smerter i vagina under samleie. Laseren øker nemlig collagen og blodgjennomstrømningen i vevet, som hjelper å redusere vaginal slapphet og forbedre seksualfunksjonen.

Ulike kjønnssykdommer og soppinfeksjoner kan også gi tildels store smerter under samleie, og man bør umiddelbart sjekke seg grundig dersom man mistenker smitte. Det er likevel viktig å presisere at mange er smittet av en kjønnssykdom uten å vite det selv.

 

En hudsykdom som heter lichen sclerosus kan også være en forklaring på smertene du opplever. Lichen sclerosus er en hudlidelse som sitter i skrittet. Tilstanden kan vise seg som små blemmer eller sår, og kvinner i alle aldre kan bli rammet av hudlidelsen. Likevel ser man en overvekt av kvinner i overgangsalderen. Menn kan også få denne hudlidelsen, og den viser seg som sår helt ytterst på penis. Tilstanden er oftest både kronisk og tilbakevendende, og behandles med salve. I noen tilfeller kan tilstanden bedres gjennom et kirurgisk inngrep. Man bør avstå fra sex til symptomene er borte, og heller ikke kle seg i for tettsittende klær.

 

En annen forklaring på smerter under samleie kan være skjedekrampe, også kalt vaginisme. Dette er en tilstand der musklene i vagina trekker seg hardt sammen og gjør samleie svært smertefullt, og i mange tilfeller helt umulig å gjennomføre. Årsakene kan sitte på det mentale planet, og kan stamme fra en vond fødsel, dårlig sex over en lengre periode eller tidligere overgrep.

 

Endometriose er en sykdom som også kan gi støtlignende smerter under samleie. Endometriose er en tilstand der en type vev som finnes i livmoren begynner å vokse andre steder i underlivet, for eksempel på innsiden av egglederne, i bukhinnen, urinblæren, eggstokkene eller tarmene. Endometriose kan gi svært store smerter under menstruasjonen.

 

Vestibulitt er en tilstand der kjertlene i furen der jomfruhinnen har sittet er betente. Smertene kan komme og gå i begynnelsen, men etterhvert oppleves de som mer intense og sviende. Mange opplever at skjeden etterhvert føles mye trangere enn før, og samleie kan bli helt umulig å gjennomføre. I Norge er det omtrent 100.000 som har vestibulitt, og man har gode indikasjoner på at årsaken også kan sitte på det psykologiske planet. Ofte er det unge kvinner med sterk pliktfølelse som rammes av vestibulitt, men for mange forsvinner tilstanden når de kommer seg ut av usunne forhold der partneren har vært lite forståelsesfull og hensynsløs.

 

Smerter ved samleie kan også ha andre emosjonelle og psykologiske forklaringer. Ved Nimo klinikken jobber vi tverrfaglig, og i mange tilfeller vil det være naturlig – og nødvendig – å sende deg videre til vår sexolog.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Pessaren FemCap

  Pessaren FemCap

  Nimo klinikken tilbyr pessarer som et alternativt til kvinner som ikke ønsker å bruke hormonpreparater eller vil tenke på miljøet.  Hva er FemCap? Navnet FemCap kommer fra en kombinasjon av engelskan “Female” og “Cap” (sjømatroshatt)  FemCap er et pessar som...

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...