Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gravid

Nimos gynekologer er spesialister på graviditet, og har hjulpet flere tusen kvinner:

 • Å bli gravide
 • Gjennom svangerskapet
 • Etter fødsel
Gravid

Hos Nimo får du:

 • Kort ventetid
 • En moderne klinikk med topp utstyr
 • Kvinnelige og meget erfarne gynekologer
 • Omsorg og trygghet for deg  og din kropp 
 • Time uten henvisning
 • Kveldsåpent
 • Lørdagsåpent

Gravid

Bli gravid

Noen blir gravide raskere enn andre. Det kan være mange årsaker til at noen ikke blir gravide, og da anbefaler Nimo å få hjelp. Du bør få identifisert problemene som påvirker hvorfor du ikke blir gravid og gjøre nødvendige grep. Dersom man har prøvd en stund eller vil ha veiledning for å bli gravid, så kan Nimos spesialister veilede deg og din partner til hvordan dere kan lykkes med å bli gravide. 

Bli gravid

Problemer med å bli gravid?

Vi sliter med å bli gravide, hva bør vi gjøre?

Det viktigste er å oppsøke hjelp av dyktige gynekologer med erfaring fra utredning av infertilitet dersom det har gått ett år siden dere forsøkte å bli gravide, tidligere dersom kvinnen er 35 år eller eldre. . Både mannen og kvinnen må undersøkes for å forsøke å finne den underliggende årsaken til at dere ikke blir gravide. Hos mannen kan det være dårlig sædkvalitet eller andre tilstander som gjør det vanskelig å befrukte sin kvinnelige partner. Hos kvinnen er det mange mulige årsaker som hormonell ubalanse, PCOS, endometriose, tette eggledere osv. Det viktigste er å ikke la tiden bare gå og så oppdage at det er for sent å få hjelp ved fertilitetsklinikker i det offentlige. Alder er den viktigste faktoren når det gjelder evnen til å kunne få barn. 

 

Hvordan bli gravid med dårlig eggkvalitet?

Det er mulig å få stimulert eggene slik at de vokser til den størrelsen man ønsker for eggløsning, det krever også at man har tilstrekkelig med næringsstoffene som trengs for dette. Når egget er stort nok, vanligvis 21-24 mm, kan man få en eggløsningssprøyte som gjør at det blir eggløsning etter 24-36 timer. 

Hvordan bli gravid med dårlig sædkvalitet?

Dersom det er påvist dårlig sædkvalitet må man ta en ny etter 3 måneder da sykdom , feber eller andre tilstander kan påvirke sædkvaliteten og det kan dermed vise seg å være normal sædkvalitet i den nye testen. Riktig kosthold og unngå alkohol, røyk og andre stimulantia samtid med tilskudd  som styrker produksjonen av sædceller kan øke kvaliteten på sædcellene som er avhengige av nok sink, omega 3, B,-C og D-vitamin osv. Det finnes egne tilskudd beregnet på menn som kan bedre sædkvaliteten. 

Hvordan bli gravid med endometriose?

Endometriose er en tilstand som kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, men ikke hos alle. Dersom det er vanskelig å oppnå graviditet er det viktig å få hjelp for å forsøke stimulering eller IVF behandling slik at man lettere kan oppnå graviditet. 

 

Hvordan bli gravid etter spontanabort?

Dersom du har opplevd en spontanabort er det viktig at kroppen får tid til å komme i normal syklus igjen  og vi anbefaler minimum en menstruasjon før man igjen forsøker å oppnå graviditet. det kan være mange årsaker til spontanabort og noen trenger litt tettere oppfølging i neste graviditet istarten for å føle seg tryggere på at det går bra og ikke være så engstelig.

Bli gravid - Spørsmål og svar

Hvordan bli gravid?

Det er viktig å ha regelmessig samleie med den man ønsker å få barn med, det anbefales å ha samleie minimum hver annen dag og før, under og etter eggløsning da spermiene lever i opptil 72 timer og kan befrukte egget i denne perioden.

Hvordan lager man barn?

Ved å samleie og sørge for at sædutløsningen skjer inne i kvinnens skjede ligger det tilrette for en befruktning når kvinne er i sin fertile periode i syklus, det vil si i dagene rundt eggløsning.

Hvordan planlegge å bli gravid?

Det kan være lurt å finne ut hvordan syklusen til kvinnen er, skrive ned antall dager fra 1. dag i menstruasjon med blødning, deretter kan man også finne ut når eggløsningen skjer og hvor mange dager syklusen er, dvs. fra 1. gag i menstruasjon til neste gang det begynner å blø, det vanligste er å ha en syklus på 28-30 dager, men dette varierer mye blant kvinner. 

Bør man gjøre noe før man blir gravid?

Det er en del man kan gjøre for å optimalisere forholdene i forkant av graviditet, det kan være å slutte å røyke, spise mindre usunn mat, unngå store stressende prosjekter idet man planlegger graviditet, men det har vært gravide kvinner gjennom hele historien både i krig og hungersnød og vi pålegger ingen å gjøre tiltak med mindre paret sliter med å bli gravide. Dersom en ønsker å optimalisere forholdene i forkant av graviditet kan være spesialister hjelpe deg. 

Når kan man bli gravid?

Kvinnens fertile periode ansees å være fra man får menstruasjon til overgangsalder, men fra 35 år reduseres evnen til å bli gravid, og den går ytterligere ned fra 37 år og oppover. Den viktigste faktoren når det gjelder evnen til å bli gravid er alder.

Hva er sjansen for å bli gravid?

Sjansen for å bli gravid når et par forsøker å bli gravide gjennom en syklus er 20-25%, mens når de har ett ubsekyttet samleie er sjansen 2-4%

Hvor lett er det å bli gravid?

Det er kun 25% som lykkes med å bli gravide den første måneden de prøver, mens 60% blir gravide innen de første 3 månedene og etter ett år er 80-85% gravide. De gjenværende 15-20 % kan etter ett år få oppfølging i helsevesenet med utredning av fertilitetsproblemer både for ham og henne, og dersom de fortsetter å forsøke å oppnå graviditet blir 90-95% gravide etter to år. 

Hvor lang tid tar det å bli gravid?

Det varierer veldig hvor lang tid det tar å bli gravide når man har barneønske, det kan ta alt fra 1-12 måneder, og dersom man ikke er blitt gravid innen ett år anbefales utredning både av ham og henne for å finne ut om det foreligger en årsak til at graviditet ikke inntreffer. 

Tips til å bli gravid?

Det er viktig å ha regelmessig sex, unngå for mye stress, slutte å røyke, ha en sunn kroppsvekt, ha et sunt kosthold og unngå mye alkohol og andre rusmidler. Alder er også viktig, så det gjelder å ikke vente for lenge. 

Hvordan bli gravid raskt?

Det er ikke noen boost man kan gjøre for å bli gravid raskt, men det er viktig å vite når i syklusen man lettest blir gravid og det er enkelt å finne ut med en eggløsningstest man kan kjøpe på nettet eller apoteket. 

Hvordan bli gravid med tvillinger?

Det er flere faktorer som kan øke sjansen for å bli gravid med tvillinger, bl. dt å bli gravid etter du nettopp har sluttet med p-piller, økende alder hos mor, det å ha familiehistorie med tvillinger, når man ammer mens man blir gravid, mor har høy vekt, ved infertilitetsbehandling med transfer av to egg og noen studier har vist at det er økt sjanse for å bli gravid med tvillinger mens man tar tilskudd av folat. 

Hvordan bli gravid med jentebaby?

Det er mange myter om dette med gamle kjerringråd, men det er slik at de sædcellene som fører til graviditet med pike foster svømmer tregere, er litt større enn de sædcellene som fører til at det blir et guttefoster, og jentesædceller trives best i sure miljøer. Så det kan være et triks å ha samleie 2-3 dager før eggløsning, ikke la sæden komme så langt inn i skjeden, slik at det i det sure miljøet ytterst i skjeden er større sjanse for at det overlever flere jentesædceller. Man kan også endre kostholdet for generelt å få et mer surt miljø i vagina, f.eks. ved å kutte ned på koffein, kalium og natrium og mer av magnesium og kalsium. Det er dessverre slik at ved orgasme hos kvinnen blir det et mer basisk miljø i vagina og dermed lettere å få et guttefoster enn et jentefoster. Man kan bruke en graviditetsmonitor som f.eks. Ladycomp for å bli bedre kjent med syklusen sin og dermed planlegge samleie for det første for å bli gravid, men også dersom man ønsker å øke sjansen for gutt eller jente. 

Hvordan bli gravid med guttebaby?

Det er viktig å ha sex like før eggløsning slik at de mannlige spermcellene som er raskere svømmere og har kortere levetid kan nå frem til egget før de kvinnelige spermcellene som lever lenger og er langsommere svømmere. Det er viktig å ha sex i stillinger som gjøre at spermiene kommer dypt i vagina nær livmorhalsen slik at det er mer basisk miljø og ikke så langt å svømme for guttespermiene. Orgasme hos kvinnen ved sex gjør miljøet i skjeden mer basisk som øker sjansen for at det blir en gutt. Ved å bruke graviditetsmonitor som Ladycomp el.l. e det enklere å bli kjent med syklusen dersom den er uregelmessig og varierende slsik at man kan planlegge samleie avhengig av om man ønsker gutt eller jente. 

Hvordan bli gravid etter p-piller?

Det kan ta litt tid etter at man har sluttet med p-piller til man kan bli gravid, da det kan ta 2-3 sykluser før eggløsningen kommer igang igjen.Det er viktig å huske at det kan ta kortere tid og hos noen kan det ta lengre tid. En stor studie på langtidsbruk av p-piller viste at kvinner som hadde brukt p-pille i mange år hadde lettere for å bli gravide enn de kvinnene som kun hadde brukt p-piller i to år.

Hvordan bli gravid uten samleie?

Det er flere måter i dag å bli gravid på uten å gjennomføre samleie. Det enkleste er å føre spermier fra mann inn i skjeden og opp til livmorhalsen med en sprøyte eller egnet redskap slik at spermiene blir i stand til å bevege seg inn i livmor og videre opp i livmorhule og eggledere. Noe liknende skjer ved infertilitetsbehandling med AIH (Assisted insemination husband)   på fertilitetsklinikker på sykehus eller privat , noe man kaller inseminering. Der kan det også gjøres andre teknikker som prøverørsbehandling,  ICSI og  evt. TESA og liknende metoder som betyr at man forsøker å hente sædceller fra testiklene eller bitestiklene. Surrogati er ikke tillatt i Norge, men i verden forøvrig er det en måte å få barn på uten å ha samleie med en mann. Det er en ny metode nå for å bli gravid med DNA fra tre foreldre som er ment for par som kan få barn, men som kan ha alvorlige sykdommer. Man tar da et egg fra donor og fjerner kjernen i dette egget mens de frisk  mitokondriene ( kraftverkene i cellene) er intakte, tar kjernen fra morens egg og plasserer det inn i donoregget og befrukter egget med en sædcelle fra far. 

Hvordan bli gravid uten mann?

Enslige kvinner kan bli gravide ved inseminering , dvs. at man ved hjelp av donorsæd som settes inn i vagina eller inn i livmor befrukter egget. Man kan også bli gravid uten en mann ved å gjennomgå prøverørsbehandling der det først må være en tilgjengelig sæd fra donor som brukes til å befrukte egget og deretter sette det inn i mors livmor. 

Det er også lovende forskning på at man kan bruke stamceller til å dyrke frem egg- eller sædceller, og opå den måten ser man for seg at lesbiske kvinner kan få barn sammen, at kvinner i tidlig overgangsalder kan få barn osv, men det er viktig å påpeke at dette kun er på forskningsstadiet og at det foreløpig ville være altfor stor risiko for at misdannelser kan foreligge pga. en komplisert prosess som  kalles genomisk imprinting som er nødvendig for en normal utvikling av fosteret. 

Hvordan bli gravid under amming?

Dersom en kvinne fullammer etter fødsel regner man de tre første månedene som sikre for å unngå å bli gravid.  Det er hormonet prolaktin som dannes  og det hemmer dannelse av FSH og LH og dermed blir det ingen eggløsning. Men dersom dersom du ikke ønsker å bli gravid mens du ammer anbefales det å bruke sikker prevensjon da det er høyst usikkert når menstruasjonen og eggløsningen kommer tilbake.

Hjelp gjennom svangerskapet

Gravid, hva nå? Mange av Nimos pasienter er fulle av spørsmål og vil ha et best mulig svangerskap. Det er god oppfølging i det offentlige, men en del ønsker tettere oppfølging med ultralyd, prøver og veiledning. Det hjelper Nimos gynekologer deg med. Når du kommer til Nimo kan du være trygg på at du er i gode hender. Vi vet alt om hva du skal, må og bør igjennom, samt hva som kan skje. Nimo hjelper deg med å få et best mulig svangerskap.

gravid mage

Ultralyd og tidlig ultralyd

I begynnelsen av svangerskapet er man nysgjerrige på å vite om det går bra med fosteret og hvor mange uker man er på vei. Det avdekker du hos Nimo med tidlig ultralyd.

I det offentlige så tar man ultralyd, men ikke før etter tre måneder. Mange ønsker å få vite hvordan det går med fosteret før den tid. Det er ikke et enkelt valg, men dersom man har et foster med mange problemer, så er det noen som velger å gjøre selvbestemt abort før det har gått 12 uker. Det er imidlertid et valg og en vurdering du må gjøre selv.

ultralyd

Etter svangerskapet

Etter svangerskapet kan det dukke opp nye problemer relatert til kropp, underliv, sinn, sexlivet osv. Det kan gå utover livskvaliteten og samlivet. I den sammenheng har Nimo spesialister relatert til kvinnehelse, sexologi og underlivsplager. Nimo er her for deg dersom du ønsker hjelp.

Etter svangerskapet

Lurer du på noe?

Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg.

Booke time?

Spørsmål og svar

Fakta om graviditet

Hva vil det si i være gravid?

Å være gravid betyr at en kvinne skal bære frem et foster etter at hun er blitt befruktet. frem til fødsel.

Hvordan blir man gravid?

For å bli gravid må en kvinne ha samleie med en mann for å få sædcelle til å befrukte det modne egget, evt. kan man bli gravid ved infertilitetsbehandling.

Når er kvinner fruktbare?

Kvinner er fruktbare ved eggløsning, dvs. midt i syklus vanligvis da egget løsner fra eggstokken og begynner å gå ned i egglederen på vei til livmoren.

Når er menn fertile?

Menn har ingen syklus, de er fertile til langt opp i alder så lenge de har god sædkvalitet og mulighet til å ha sex.

Symptomer på at man er gravid?

Symptomer på at man er gravid kan være kvalme, tretthet, ømme bryster og noen kan føle seg uvel ved sterke lukter. Alle kvinner kan oppleve dette forskjellig og symptomene kan variere, noen kjenner ikke engang at de er gravide.

  Graviditet og testing

  Hvordan funker graviditetstest?

  En graviditetstest måler nivået av HCG, graviditetshormonet som skilles ut i urinen til kvinnen etter at hun er blitt gravid. 

  Når ta graviditetstest?

  Graviditetstest kan tidligst tas 3 uker etter at du hadde ubeskyttet sex. 

  Hvilken graviditetstest er best?

  Det aller sikreste er å sende en urintest til et laboratorium, men i praksis gjøres ikke dette da det finnes gode og pålitelige graviditetstester man kan kjøpe og noen tar det på legekontoret eller hos gynekologen. 

  Hvor kan man kjøpe graviditetstest?

  Man kan kjøpe graviditetstest på apotek, større dagligvarebutikker og noen nettbutikker, de kan variere i kvalitet, og dessverre kan noen vise falskt positiv test. Man kan også få negativ test og dersom du tror du kan være gravid anbefales det å ta en ny test etter 4-5 dager.

  Gravid, hva nå?

  Jeg er gravid, hva nå?

  Når du tester positivt på graviditetstest så kan det være vanskelig å vite hva man bør gjøre og når det bør gjøres. Under så ser du stegene som våre gynekologer anbefaler når du er blitt gravid

  1. Tidlig ultralyd hos gynekolog/ sykehus(uke 6+4 – uke 11))
  2. NIPT-test (mellom uke 10+0 og 12+4 er vanligst , men kan gjøres når som helst etter uke 10+0)
  3. Dersom du er uønsket gravid må selvbestemt abort gjøres før utgangen av uke 12 
  4. Bestille time hos fastlegen for svangerskaps skjem, blodprøver og henvisning til rutine UL i uke 18 
  5. Kontakte helsestasjon/jordmor dersom du ønsker oppfølging av jordmor i svangerskapet
  6. Normale svangerskap følges vanligvis av jordmor og fastlege med unntak av tidlig UL, rutine UL og evt. tilvekstkontroll uke 32
  7. Når menstruasjonen uteblir 4 uker etter forrige mens er det lurt å ta en graviditetstest. De fleste merker ikke så mye tidlig i svangerskapet , men i uke 5 er det mange som merker at de må tisse oftere, får ømme og litt fastere og større bryster, spenninger eller stikninger i underlivet og noen får litt korsryggsmerter. Mange opplever litt kvalme, tretthet og hos mange varer disse symptomene til uke 12-14 før de gir seg.
  8. Det er viktig med variert og sunt kosthold og det er anbefalt å ta folsyre (obs. noen tåler ikke folsyre og blir veldig kvalme av det, anbefaler å forsøke Metyl-folat i stedet som allerede er aktivert og tåles bedre av de som har metylerings problemer (fås på helsekost). 

  Det er viktig å unngå matvarer som kan være skadelige som spekemat, muggoster fra utlandet som kan inneholde skadelige bakterier, rå fisk og være forsiktig med skalldyr og rått kjøtt. 

  Dersom du bruker medisiner må du kanskje slutte på dem eller høre med fastlegen eller legespesialist om du skal fortsette med dem i graviditeten

  1. Uke 6,7 og 8
  2. Nå øker symptomene hos mange på kvalme, tretthet og følelse av oppblåsthet, noen har en jobb der man må få tilrettelagt arbeidsdagen enten pga. skadelige stoffer man jobber med eller for tung fysisk jobb, snakk med legen som følger deg opp. 

  Ta med urinprøve til graviditetskontroll og husk alltid å ta med deg helseskjemaet for gravide når du har fått det.

  Den første konsultasjonen handler om fødetilbudet i regionen der du bor, kartlegging av helsen din og hvordan oppfølgingen i svangerskapet blir, du kan velge om du vil følges opp hos fastlegen, jordmor eller begge deler. Har du hatt problemer og utfordringer i tidligere svangerskap kan f\du følges opp av gynekolog/fødselslege eller på sykehusets føde poliklinikk.

  Når bør jeg dra til gynekolog?

  Det er vanlig å gjøre en tidlig UL hos gynekolog, ofte lurt å vente til uke 6+4 for da er det mulig å se hjerteslag, men dersom du ønsker å sjekke fører det også mulig for å se at det ligger inne i livmor, om det er ett eller to fostre osv. Når du er gravid har du økt behov for kalorier 

  Hva bør jeg spise?

  Kosthold ved graviditet varierer med hva den gravide tåler , om det foreligger allergier eller intoleranser mot enkelte matvarer og hvordan vekt og trening er i hverdagen din.

   

  Hva er sannsynligheten for at fosteret overlever?

  Risiko for spontanabort i påviste graviditeter ligger mellom 18 og 20% og kan forekomme som spontanabort eller missed abortion, dvs, at det ikke blir blødning , men oppdages ofte på ultrlayd der fosteret har sluttet å vokse og man finner ikke hjerteaksjon. 

  Hvordan øke sannsynligheten for et vellykket svangerskap?

  Det er viktig å være så sunn og frisk som mulig når man planlegger å bli gravid. 

  • De viktigste faktorene er:
  • Sunt og variert kosthold
  • God søvnkvalitet 7-8 timer per natt
  • Regelmessig bevegelse
  • Unngå tobakk, alkohol, andre stimulantia og rusmidler
  • Redusere stress så godt det lar seg gjøre
  • Ha en sunn vekt
  • Ikke ha næringsmangler
  • Slutte med medisiner hvis det er mulig
  • Unngå toxiner og hormonhermere i kremer, shampo, mat , kjøkken vaskemidler mat osv.
  • Forsøke å ha gode relasjoner rundt seg og unngå konflikter/stress/ ekstra belastninger

  Hvordan sjekke fosterets helse?

  Fosterets helse kan sjekkes med ultralyd , NIPT test og fostervannsprøve/ morkakeprøve. I dag skal det ifølge Bioteknologiloven fra 2020  tilbys alle gravide å få tatt en NIPT test, nå får alle gravide over 35 år tilbud om dette i det offentlige, men det er private klinikker som har fått midlertidig godkjenning for å tilby NIPT  tester til de som ønsker det av gravide under 35 år.  

   

   

  Hvordan teste for Patau syndrom (trisomi 13)?

  NIPT-testen kan tas av den gravide som en blodprøve og da testes det på om det foreligger en trisomi 13 som svarer til at det foreligger et Pataus syndrom.

  Hvordan teste for Edwards syndrom (trisomi 18)?

  NIPT-testen kan tas av den gravide som en blodprøve og da testes det på om det foreligger en trisomi 18 som svarer til at det foreligger et Edwards syndrom.

  Hvordan teste for downs syndrom (trisomi 21)?

  NIPT-testen kan tas av den gravide som en blodprøve og da testes det på om det foreligger en trisomi 21 som svarer til at det foreligger et Downs syndrom.

  Våre gynekologer

  Nina Willumsen

  Nina Willumsen

  Spesialist i gynekologi og fødselshjelp

  Overlege Dr. med. Nina Willumsen har jobbet i mange år ved kvinneklinikkene på de store sykehusene i Norge, bl.a. Haukeland sykehus, Stavanger Universitetssykehus, Ullevål sykehus og Rikshospitalet. I 1996 tok hun en doktorgrad i klinisk biokjemi ved avd. for klinisk biokjemi ved Haukeland sykehus. Dr. Willumsen er også utdannet ved Institutt for klinisk biokjemi i USA, og har hospitert ved mange klinikker i Europa og USA.

  Dr. Willumsen er avtalespesialist i gynekologi og fødselshjelp i Drammen. I Nimo klinikkens lokaler i Drammen tar hun også imot pasienter fra det offentlige helsevesenet der man trenger henvisning fra fastlege for å få time.

  Hun tilbyr nå private timer for gynekologi og kvinnehelse mandag og torsdag etter kl. 16.00. For å booke en privat time med Dr. Willumsen, bruk online booking eller ring Nimo klinikken på tlf. 31 30 09 11Alle pasienter som ønsker en vurdering hos Dr. Willumsen må bestille en konsultasjon for å få en helhetlig vurdering.

  Sabine Ehrig

  Sabine Ehrig

  Spesialist i gynekologi og fødselshjelp

  Dr. Sabine Ehrig er opprinnelig fra Tyskland og flyttet til Norge i 2006 fascinert av landets natur og mennesker. Hun studerte medisin ved Georg August universitet Gøttingen i Tyskland med avsluttet eksamen i 2002.

  Spesialistutdannelsen utført ved Asklepios klinikken i Goslar/Tyskland og Helgelandssykehus Sandnessjøen med avsluttet spesialisteksamen i Tyskland i gynekologi/obstetrikk 2009. Hun har jobbet med gynekologi/obstetrikk siden 2002 med erfaring fra Tyskland og Norge.

  Sabine har jobbet som overlege ved Helgelandssykehuset fra 2009-2018.

  Fra 2018-2019 jobbet hun som gynekolog spesialist ved sykehus i Vestfold/Tønsberg.

  Sabine har jobbet i mange år med alle spekter innen gynekologi/obstertikk, med også bred kirurgisk erfaring. Hun viser spesiell interesse innen vulvalidelse, fremfallsproblematikk og urogynekologi.

  Jasprit Panaich

  Jasprit Panaich

  Spesialist i gynekologi og fødselshjelp

  Mer informasjon kommer.