Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ultralyd

Ved vanlige gynekologiske undersøkelser tar man som regel alltid innvendig ultralyd. Tidlig ultralyd gjøres under graviditet fra uke 5 ½ – 6.

En tidlig ultralydundersøkelse av gravide fastslår om det er liv og om graviditeten ligger i livmoren. Man kan også se hjerteslaget og om det er ett eller flere fostre.

 

En ultralyd mellom uke 11 – 13 er det gunstigste tidspunktet for å undersøke utviklingen av fosteret. Her kan man fremstille mye av anatomien, inkludert armer og ben. Noen lurer på kjønn og vi kan se antydning til kjønnsorganer, men det er vanskelig å vurdere om det er gutt eller jente. Vi vurderer fosterets størrelse og utvikling, og vi ser etter neseben. Det kan også i denne perioden undersøkes for nakkefold, noe som kan være tegn på risiko for hjertefeil eller kromosomfeil hos fosteret. Dersom vi oppdager misdannelser ved undersøkelse hos oss vil vi henvise videre til ekstra ultralydundersøkelse og eventuelt blodprøver hos fostermedisinsk avdeling i Oslo. 

 

Ultralyden kan utføres abdominalt, det vil si utenpå mors mage. Av og til gjør vi den vaginalt hvis livmoren til kvinnen er vendt bakover eller hvis hun er litt overvektig, slik at vi kommer nærmest mulig det vi skal undersøke. 

 

Et fosters organer er ferdigutviklet fra uke 16 i svangerskapet, og de fleste normale forhold som kan fastslås fra og med uke 18 vil utelukke de fleste fysiske misdannelser. Mellom uke 18 – 20 kan man få utført en grundig organrettet ultralyd. Dette er et screeningtilbud til alle gravide og foretas vanligvis på lokalsykehus. I denne perioden fastsetter man termindato og kjønn, og sjekker morkakens plassering.

 

Vi utfører også tilvekst og trivselskontroller gjennom siste halvdel av svangerskapet. Her undersøker vi anatomien og vi måler størrelsen på fosteret slik at vi kan gjøre en vekstvurdering. Vi måler også fostervannsmengden og måler blodstrømsmåling i navlesnoren for å vurdere sirkulasjonen i navlesnoren. Denne undersøkelsen gjøres i 2D. 

 

Vi tilbyr også 3D – ultralyd hos gynekolog. Dette anbefaler vi å gjøre i uke 24 – 30 ettersom det da er mest gunstig plassforhold i livmoren. En 3D – ultralyd kan uansett være en teknisk vanskelig undersøkelse fordi flere betingelser må være tilstede for å lage gode bilder. Fosterets ansikt må være vendt oppover mot mors mage. Det må være nok fostervann omkring ansiktet og ansiktet må ikke være dekket av armer, ben eller morkake. Gode 3D bilder kan derfor ikke garanteres. 

 

I forbindelse med en 3D – ultralyd starter vi alltid med en vanlig 2D – ultralyd der vi undersøker hvilket leie fosteret ligger i, kontrollerer fosterets utvikling og vi vurderer mengden med fostervann. Vi måler størrelsen på fosteret slik at vi kan estimere vekt og vurdere tilvekst.  

 

Nimo klinikken har erfarne gynekologer og svært avanserte ultralydapparater som gir bilder i 3D og 4D, og du får selvfølgelig med deg bilder.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Pessaren FemCap

  Pessaren FemCap

  Nimo klinikken tilbyr pessarer som et alternativt til kvinner som ikke ønsker å bruke hormonpreparater eller vil tenke på miljøet.  Hva er FemCap? Navnet FemCap kommer fra en kombinasjon av engelskan “Female” og “Cap” (sjømatroshatt)  FemCap er et pessar som...

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...