Ultralyd

Ved vanlige gynekologiske undersøkelser tar man som regel alltid innvendig ultralyd. Dette kan også gjøres under graviditet fra uke 5 ½ – 6.

 En ultralydundersøkelse av gravide fastslår om det er liv og om graviditeten ligger i livmoren. Man kan også se hjerteslaget og om det er ett eller flere fostre.

Fra uke 11 – 14 kan man få utført utvendig ultralyd, en undersøkelse som gir et mye bedre bilde av fosteret. Denne undersøkelsen kalles gjerne medisinsk ultralyd og kontrollerer fosterets utvikling. I denne perioden ser gynekologen også etter økt nakkefold hos fosteret, noe som kan være et tegn på risiko for kromosomfeil hos fosteret, som for eksempel Downs syndrom. Omtrent 75 % av fostere med Downs syndrom har økt nakkefold. 60 – 70 % mangler også nesebein i uke 11 – 14. Kombinert med blodprøver, såkalt dobbeltest eller trippeltest – kan man komme frem til en enda mer nøyaktig risikovurdering.

Andre medisinske tilstander, defekter eller sykdommer kan også fastslås i denne perioden, og kan være med på å gi foreldrene bedre tid til å bearbeide dette før fødselen.

 

Et fosters organer er ferdigutviklet fra uke 16 i svangerskapet, og de fleste normale forhold som kan fastslås fra og med uke 18 vil utelukke de fleste fysiske misdannelser. Mellom uke 18 – 20 kan man få utført en grundig organrettet ultralyd. I denne perioden fastsetter man termindato og kjønn, og sjekker morkakens plassering.

 

Nimo klinikken har svært avanserte ultralydapparater som gir bilder i 3D og 4D, og du får selvfølgelig med deg bilder.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...