Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

FAQ – ofte stilte spørsmål

Det er helt naturlig å sitte på mange spørsmål når man vurderer en plastisk operasjon, enten den er kosmetisk eller medisinsk begrunnet. Den aller beste måten å bli skikkelig informert på er gjennom en konsultasjon hos oss på Nimo-klinikken. En konsultasjon er gratis og du forplikter deg ikke til noe som helst. Ta kontakt med oss, så finner vi en time der vi sammen går gjennom dine behov og spørsmål.

Hva er forskjellen på rekonstruktiv kirurgi og plastisk kirurgi?

Rekonstruktiv kirurgi foretas i de tilfeller der det foreligger en nedsatt funksjon eller abnormaliteter i utseendet som følge av en ulykke, sykdom eller andre medfødte misdannelser. For denne typen kirurgi er det som regel en medisinsk begrunnelse for at et inngrep kan og bør gjennomføres

I kosmetisk/plastisk kirurgi gjenskaper man kroppens naturlige former og strukturer for å forbedre utseendet og øke selvfølelsen. Eksempler på slike inngrep er brystforstørrelse, neseoperasjon, fjerning av tunge øyelokk, fettsuging og bukplastikk. Kosmetisk kirurgi blir som en hovedregel ikke dekket av det offentlige, med mindre det foreligger medisinske begrunnelser for dette, som for eksempel brystreduksjon eller bukplastikk i forbindelse med en slankeoperasjon.

Hvor lang tid tar det før jeg kan trene igjen?

Rekonvalesenstiden varierer stort på de ulike inngrepene, og hver pasient takler smerte på på individuelt vis. Kirurgen skriver ut lindrende medikamenter tilpasset din operasjon for å minimere ubehag og smerter. Generelt kan man si at fettsuging, brystforstørrelser og inngrep som inkluderer stramming av muskulatur krever en lengre rekonvalensenstid enn for eksempel en neseoperasjon eller operasjon av utstående ører.

Ved fettsuging benytter imidlertid Nimo-klinikken seg av markedets ledende fettsugingslaser – Lipolife fra Alma Surgical, som både smelter fettet og suger det ut i én og samme kanyle. Prosedyren fører til langt mindre smerter enn ved tradisjonelle fettsugingsmetoder, og pasienten trenger kun lokalbedøvelse under inngrepet. Nimo-klinikken er først ute i Norge med å ta i bruk dette avanserte utstyret, og metoden gir som regel en rekonvalsens med mindre smerter enn ved andre metoder.

Ved brystforstørrelser skal man være i absolutt ro de første to døgnene etter operasjonen og ha overkroppen så høyt som mulig. De neste ukene kan du bevege deg forsiktig rundt, men det er svært viktig at brystene ikke påføres slag eller støt på noen måte. De fleste er borte fra jobb den første uken etter operasjonen. Deretter skal du unngå alt hardt fysisk arbeid og trening i opptil to måneder. Vårt råd er å begynne svært forsiktig med rolige spaserturer, men spesifikk trening av brystmuskulaturen, som for eksempel armhevinger og lignende, skal unngås i det første tre månedene etter inngrepet. Etter cirka fire uker kan du begynne å mosjonere forsiktig på en ergometersykkel, men du skal ikke bli svett og andpusten i denne tiden. Jogging og annen aktivitet som medfører støt på brystene skal unngås helt de første seks ukene. Massasje er også utelukket i denne perioden. Vårt viktigste råd utover dette er å lytte til kroppens signaler.

Er det farlig å ta plastiske operasjoner?

På seriøse klinikker med erfarne kirurger opplever pasientene bare unntaksvis komplikasjoner i forbindelse med kirurgiske inngrep. Det er likevel viktig å presisere at alle kirurgiske inngrep – enten de er kosmetisk eller medisinsk begrunnet – medfører en viss grad av risiko. Det er derfor svært viktig at man følger legens og kirurgens råd og veiledning til punkt og prikke etter en operasjon.

Hvordan vet jeg hvilken størrelse jeg bør ta på brystimplantatet mitt?

Vi er opptatt av at du skal være fornøyd. Samtidig må du ha realistiske forventninger til hva en brystforstørrelse skal gjøre for deg. For oss på Nimo-klinikken er det det svært viktig at du ønsker å gjøre dette av de riktige årsakene. Derfor vil vi eksempelvis verken anbefale eller utføre en brystforstørrelse som er uproporsjonal med kroppsstørrelsen eller fasongen din forøvrig. Under en konsultasjon vil vi sammen finne ut hva som passer din kropp best.

Forandrer stemmen seg etter en neseoperasjon?

Noen pasienter kan oppleve en liten endring i stemmen etter en neseoperasjon, men dette forekommer relativt sjeldent. Slike endringer er som regel også forbigående, og etter en tid vil stemmen høres ut som før. Mennesker som lever av stemmen sin, som for eksempel sangere og skuespillere, bør i forkant dele bekymringene sine med kirurgen før en beslutning om en neseoperasjon bør tas.

Kan personer under 18 år få utført plastiske operasjoner?

Man må være fylt 18 år for å få utført en plastisk operasjon på Nimo-klinikken. Vi følger svært strenge, etiske regler for plastisk og kosmetisk kirurgi. Dersom vi opplever at en pasient har helt urealistiske forventninger, eller fremstår som psykisk ustabil, vil vi ikke utføre inngrep på vedkommende.

Unntaket om aldersgrense kan for eksempel være barn som ønsker å få operert utstående ører, men da i samråd med/godkjenning fra foresatte.

Kan silikonimplantater lekke eller sprekke?

Dagens moderne implantater består ikke lenger av væske inne i en lukket pose, og det er ingen fare for lekkasjer slik som tidligere. Om du deler et implantat i to med en kniv vil de fremstå som to faste geléklumper, og kan derfor ikke punktere, eksplodere eller lekke/sive inn i kroppen på noen måte.

Kan man gjøre noe for å minimere hevelser og blåmerker?

Man skal unngå press på de berørte områdene de første ukene etter operasjonen, og generelt må man ta det veldig med ro. Dersom du for eksempel har vært gjennom en brystforstørrelse er det anbefalt å ligge med overkroppen høyt hevet for å hindre ansamling av væsker i operasjonsområdene. Om natten bør man sove i en så sittende stilling som mulig. Dette kan gjøres ved å sove i en recliner-stol den første uken, eller bygge opp god ryggstøtte i sengen med store puter. Følg anbefalingene fra kirurgen nøye for tiden etter operasjonen.

Hvilke ting må jeg huske på før og etter plastisk operasjon?

Det er viktig at du følger anvisningene du får av oss før operasjonsdagen din.

Er funksjonell medisinsk behandling omfattet av helseforsikring?

Den funksjonellmedisinske modellen anvender ikke en symptombasert tilnærming for å behandle sykdom. Vårt program fokuserer på å optimalisere velvære og identifisere de ubalanser som underminerer din helse. Denne integrative og personifiserte modellen innbefatter en omfattende helseanamnese, intervjuer og spørreskjema, selektive funksjonelle tester og persontilpassede behandlingsplaner som legen selv lager.

Dessverre er ikke denne type forebyggende helsetiltak og optimalisering av helse omfattet av private helseforsikringer.

Kontakt oss i dag

Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.