Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Neseoperasjon
«Nose job» | Neseplastikk

Alle neseoperasjoner ved Nimo klinikken utføres av Dr. Morten H. Haug. Han er norges mest erfarne plastikk kirurg når det gjelder neseplastikk. Dr. Haug har mer enn 25 års erfaring med nesekirurgi, og utført mer enn 2500 neseplastikker.

Neseplastikk (neseoperasjon/»nose job») er et av de vanligste inngrepene innen kosmetisk plastikk kirurgi. Det regnes også som å være blant de teknisk vanskeligste å utføre. Det krever inngående anatomikunnskaper, et godt estetisk blikk og lang erfaring for å oppnå et godt resultat med god funksjon.

neseoperasjon / neseplastikk / nose job

 Hos Nimo får du:

 • En moderne klinikk med topp utstyr
 • En av Norges mest erfarne kirurger
 • Et godt resultat som du kan være fornøyd med
 • Omsorg og trygghet for deg  og din kropp 
neseoperasjon / neseplastikk / nose job

Neseoperasjon - priser

Neseoperasjon (neseplastikk)

Fra 65.150,-

Septumplastikk- korreksjon av tett nese

Fra 31.200,-

Pasienter kommer til Nimo for å få hjelp med

Brudd i nesebenet

Ved et kraftig slag mot nesen kan nesebenet brekke. Nesebenet er formet som en pyramide med to sider. Ved et kraftig slag vil enten nesebenet bli presset inn eller forskjøvet sidelengs, eller begge deler. Dette vil gi en skjevhet og kunne gi nedsatt pustefunksjon. Det er viktig å få nesebenet på plass til opprinnelig posisjon før det har grodd fast. Etter 8-10 dager vil det ha grodd fast slik at det må gjøres før dette. Det beste er å gjøre det med en gang før nesen har blitt for hoven. Dersom nesen har blitt hoven kan det være vanskelig å få den på plass og en må derfor vente noen dager til hevelsen har gått ned.

Skjev nese

En skjev nese kan enten være medfødt eller komme etter en skade. Skjevheten kan være betinget av skjevhet av ben og eller brusk skjelettet. En skjev nese kan være kosmetisk skjemmende og medføre nedsatt pustefunksjon. For å rette opp en skjev nese må det gjøres en neseplastikk. Det er vanskelig å få en skjev nese rett og en kan ikke love at den blir rett.

Skjev neseskillevegg

Dersom man har en skjev neseskillevegg eller ben eller brusk utvekster, kan dette gi nedsatt luftpassasje i nesen og nesetetthet. Dette er en tilstand som kan opereres.

Tett nese

Tett nese er enten betinget av oppsvulmede slimhinner eller skjev neseskillevegg eller begge deler. Oppsvulmede slimhinner kan skyldes en allergisk reaksjon og må behandles med nesespray på resept. Skjev neseskillevegg må opereres.

Forbedre pusten

Ved nedsatt pustefunksjon vil ofte neseskilleveggen være skjev eller være fortykket slik av luftpassasjen blir nedsatt. Ved å gjøre en korreksjon av neseskilleveggen vil en vanligvis puste bedre.

Bedre luktesans

Dersom man har nesepolypper kan dette gi nedsatt luktesans, dette vil ofte komme tilbake etter behandling.

Redusere snorking

Dersom man er plaget med snorking kan dette være et sosialt problem men kan også forårsake dårlig søvnkvalitet. Vanligvis skyldes snorking løshet av bløte gane, det kan imidlertid også skyldes lokale forhold i nesen med nesetetthet på grunn av skjev neseskillevegg. Dersom det skylles skjev neseskillevegg må man operere neseskilleveggen. Tidligere ble man operert for løshet av bløte gane, dette har imidlertid vist seg å ha dårlige resultater på sikt og nå gjøres det sjelden.

Polypper

Tett nese kan skylles utvekst av såkalte nesepolypper, det er utvekster som utgår fra slimhinnen og kan bli til store kladaser. Man kan behandle dette ved hjelp av nesespray på resept, men ofte må de fjernes kirurgisk. Etter kirurgisk behandling må en bruke nesespray for å hindre at de kommer tilbake.

Lang nese

Det er vanskelig å lage en lang nesen målbart kortere. Ofte er det slik at en høy krum nese med hengete nesetipp virker lang. Dersom man imidlertid senker neseryggen og løfter nesetipp vil nesen se kortere ut, det blir da et optisk inntrykk uten at den blir så mye målbart kortere.

Stor nese

En stor nese er stor fordi ben og bruskskjelett er stort. En kan lage en stor nese mindre ved å endre på ben og brusk skjelettet. Det er ikke mulig å lage en stor nese mindre uten å endre på nesens form. En høy og krum neserygg med hengende tipp vil bli mindre dersom en senke neseryggen, gjøre nesetipp mindre og løfte den opp.

Høy neserygg

Neseryggen er bygget opp av ben og brusk, ben inn mot pannen og brusk mot neseryggen. Noen opplever at neseryggen er for høy og krum, for bred og kantete. Man synes at nesen er for stor og maskulin og ikke ikke passer til ansiktet. Man ønsker den nettere, mindre kantete og for kvinner mer feminin. Dette kan en korrigere med en neseplastikk.

Forminske nesen

Det er mulig å lage en nese mindre, men ikke uten å endre form. Dersom man lager neseryggen lavere, smalere og nettere nesetipp vil nesen bli mindre. For å oppnå naturlige form på nesen må en ofte endre på flere forhold for å få riktige proposjoner.

Liten nese

Bortsett fra asiatiske pasienter er det sjelden problemet er at nesen oppleves for liten i forhold til ansiktet. Man kan til en viss grad bygge opp nesen ved hjelp av brusk fra neseskillevegg, øre eller ribbe brusk, eventuelt kan det legges inn et silikon implantat. I Norge er det ikke vanlig å bruke silikon implantat da det er risiko for infeksjon og avstøtning av implantatet.

Forstørre nesen

Bortsett fra asiatiske pasienter er det sjelden det er ønske om å forstørre nesen. Det er imidlertid mulig å bygge opp nesen ved hjelp av brusk fra neseskilleveggen, øre eller ribbe brusk. I Asia er det vanlig å bygge opp neseryggen ved hjelp av silikon, dette er imidlertid forbundet med risiko for at implantatet blir betent og avstøtes. Det er ikke vanlig å gjøre dette i Norge. 

Justere nesetipp

Nesetippen er bygget opp av et bruskskjelett, to brusk vinger som starter nede i hud broen mellom neseborene og går ut i hver sin nesevinge. Det er dette bruskskjelettet som former nesetippen og som holder den oppe og gir støtte. Nesetippen står av seg selv og blir ikke senket selv om man senker neseryggen. 

Brusk

Nesen er bygget opp av ben og et avansert bruskskjelett. Grunnen til at fremre del av nesen er bygget opp av brusk et at nesen ellers ville vært helt stiv og utsatt for skade ved berøring og slag. 

Justere nesebor

Noen er ukomfortable med neseborenes form. Det er flere ting en kan gjøre for å korrigere dette, men det er klare begrensninger i forhold til hva som kan gjøres.

Nesemuslinger

I nesens sidevegg mot kjevebihulen er det tre vinger som kalles nesemuslinger eller conca. Disse har betydning for nesens funksjon. Særlig den nedre kan bli forstørret og kan påvirke nesens pustefunksjon.

Høy og krum neserygg

Høy og krum neserygg, eller hump, er en vanlig problemstilling. Humpen består av ben og brusk, ben fra neseroten og så brusk mot nesetipp. Jeg filer ned benet og klipper ned brusk delen av humpen. Ofte vil det være behov for å løsne nesebenet og presse det inn ellers blir neseryggen for bred. 

Flat og bred nese

Dersom man har fått en bred og flat nese etter en skade er det vanskelig å korrigere dette. Man kan løsne benet og presse det sammen og bygge mer høyde ved å bygge opp høyden med brusk fra neseskilleveggen og ørebrusk, ofte vil det være nødvendig med ribbe brusk. Nesen vi i slike tilfeller ofte være skjev og at dette må korrigeres samtidig. Dette er tidkrevende operasjoner og vil ofte måtte opereres på offentlig sykehus.

Høy og oppover nesetipp

Noen har en nesetipp som som peker oppover og står ut. Man kan korrigere dette ved å rotere nesetippen nedover og inn, det er imidlertid begrensninger i forhold til hva som er mulig.  

Rinofyma

Rinofyma er en tilstand der nesetuppen vokser, det er fordi talgkjertlene i huden vokser. Dette er en vanskelig tilstand å behandle, man kan skjære ned huden ved hjelp av kniv eller laser, ofte må behandlingen gjøres flere ganger.

Saddle nose

Dersom neseskilleveggen er skadet eller blit helt eller delvis borte, vil fremdre del av neseryggen få en sadel form. Dette kan man korrigere ved hjelp av ribbebrusk. Det er imidlertid krevnde og blir vanligvis gjort på offentlig sykehus.

Lurer du på noe?

Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg.

Booke time?

Vil du bli ringt?

Lurer du på noe og vil ta en rask prat over telefon? Fyll ut skjemaet under, så tar vi kontakt med deg. 

Du kan også ringe oss på tlf 31 30 09 11 

Konsultasjon?

Nimo Klinikken holder til i Drammen, og det er der neseoperasjonene gjennomføres. Pasienter kommer fra hele Norge for akkurat Nimos hjelp på grunn av kirurgenes erfaring, rådgivning og kvalitet på arbeidet deres. Nimo reiser likevel til andre steder i Norge for konsultasjoner, og du kan booke konsultasjon der det passer deg best ved å velge sted fra listen under. 

Nimos fagleder for plastikkirugi

Morten H. Haug

Morten H. Haug

Plastikk kirurg og medisinsk ansvarlig

Morten H. Haug er spesialist i plastikkirurgi og øre-nese-hals-sykdommer, og er utdannet fra Haukeland sykehus og Rikshospitalet. Han var en av grunnleggerne av Nobel Clinic, som nå heter Aleris Colosseum-Nobel. Han har drevet med privat plastikkirurgi siden 1996, og er en av landets mest erfarne innen faget. Han har svært lang erfaring med liposculptur og bukplastikker, samt lang erfaring med ansikts- og brystkirurgi. Han har operert neser i mer enn 25 år og utført mer enn 2500 neseplastikker.

Mer enn 15000 gjennomførte plastikkirurgiske operasjoner

Mer enn 5000 brystoperasjoner

Mer enn 1500 bukplastikker

Mer enn 2500 neseoperasjoner

Mer enn 6000 fettsuginger/figurforminger

Spørsmål og svar

Praktisk info

Hvorfor velge dette inngrepet?

Flere velger å utføre dette inngrepet fordi de ikke er fornøyd med nesens form: stor tupp, oppadstrebende tupp, hengende tupp, asymmetrisk tupp, høy og krum neserygg, skjev nese, vide nesebor – for å nevne noe. Målet ved en neseplastikk er uansett å oppnå ett naturlig resultat, god funksjon og at nesen er i balanse med ansiktet forøvrig.

Pasientens ønsker er alltid målet ved en neseplastikk. Det er imidlertid klare begrensninger i forhold til hva som kan oppnås, som blant annet hudtykkelse, tidligere skader av nesen og individuell evne til å hele. Ansiktets form og konturer er avgjørende i forhold til hva som både kan og bør gjøres ved en neseplastikk. Disse forholdene vil bli diskutert under konsultasjonen.

 

Hvem kan gjøre dette inngrepet?

Alle friske personer er egnet til å gjøre en neseplastikk såfremt det er god indikasjon. Det er viktig at personen har realistiske forventninger til resultatet og at en er i psykisk balanse.

Det er også viktig at personen har tenkt nøye gjennom alle sider ved inngrepet og forstått mulige konsekvenser. Vi hos Nimo klinikken mener derfor at en bør være fylt minst 20 år før et slikt inngrep utføres.

 

 

Konsultasjonen i forkant av operasjonen er viktig og avgjørende for et godt resultat, spesielt når det gjelder neseplastikk. Under konsultasjonen vil pasienten få informasjon om inngrepet og muligheten til å stille spørsmål. Det vil også bli vurdert om personen er egnet og hvilken type operasjon som er best.

Vi vil ta bilder av nesen som dokumentasjon i journalen. Dersom ønskelig kan vi ta 3-D bilder som viser personen før et inngrep og en ide om hvordan det vil kunne se ut etter operasjonen.

Bor personen langt unna og ikke har mulighet til å reise til klinikken, kan en sende bilder. Plastikkirurgen vil da vurdere bildene og ringe for en telefonkonsultasjon. Dersom en er egnet vil en endelig konsultasjon skje på operasjonsdagen eller dagen før.

 

Kan jeg komme på konsultasjon?

Før en operasjon må du komme til en uforpliktende konsultasjon for en vurdering av vår nesespesialist plastikk kirurg Dr. Morten H. Haug. Det er viktig at du på forhånd har tenkt nøye igjennom dine ønsker, og kan forklare dette på best mulig måte til kirurgen. God kommunikasjon med kirurgen er viktig for et godt resultat. På konsultasjon vil kirurgen scanne ansiktet ditt slik at du kan se forventet resultat allerede på konsultasjonen. Dette er et verktøy som er viktig for at du skal føle deg sikker på at det er dette du ønsker og at kirurgen har forstått deg.

 

 

Hva koster neseoperasjon?

En neseoperasjon, eller «nose job» som noen kaller det,  koster fra kr. 46 000,-. Du vil få sove under operasjonen, og dette er inkludert i prisen. Eksakt pristilbud vil du få på konsultasjon hos din kirurg.

 

Hva er aldersgrensen for neseoperasjon?

Ved Nimo klinikken er aldersgrensen 18 år, men vi ønsker helst at personen er fylt 20 år. Dersom man er mellom 18 og 20 år utøver vi spesiell forsiktighet og vil ofte at foreldrene er informert om operasjonen. Kirurgen ønsker gjerne at foreldrene er med ved konsultasjonen.

 

Kan jeg få se bilder av før og etter operasjoner?

I følge norsk lovgivning er det ikke lov til å vise før og etter bilder på hjemmesiden, eller i markedsføring. Derfor har vi ikke bilder på hjemmesiden vår, men du kan komme på klinikken og se før og etter bilder. Det viktigste for deg er imidlertid gjennomgangen med 3D-scanner av ansiktet ditt på konsultasjon hos oss, hvor du vil kunne se hva du kirurgen kan gjøre for akkurat deg.

Har Nimo lang ventetid?

På Nimo klinikken prøver vi å ha kort ventetid slik at du kan bli operert når det passer for deg. Ta kontakt med oss så finner vi ut av når du kan opereres.

Hva slags resultat kan man forvente?

Du kan forvente et resultat som er tilnærmet lik det du har snakket med kirurgen om, og det dere kom frem til på 3D-scanner bildet under konsultasjon.

 

Kan det utføres uten kirurgi?

En neseoperasjon kan ikke gjøres uten kirurgi.  Alternativet til operasjon vil være å injisere en filler for å endre nesens form. Dette har imidlertid store begrensninger og er ikke uten risiko, spesielt når det gjelder injeksjon av filler i nesetippen. Vi anbefaler at du kommer til en konsultasjon for å få et best mulig råd. Dersom du velger å prøve med en filler først er det ikke mulig å vurdere neseplastikk før filleren er borte, og dette vil ta minst ett år. Derfor er det lurt å få en vurdering av plastikk kirurg før du gjør noe.

 

Kan det gjøres med laser?

Det er ikke vanlig å bruke laser når man utfører en neseplastikk. Dersom det imidlertid er behov for hudforbedring kan man vurdere å behandle dette med en Co2-laser.

 

Er det farlig?

Vanligvis er det liten risiko for komplikasjoner ved en neseplastikk. Dersom du velger en erfaren nesekirurg vil dette redusere risikoen for komplikasjoner.

 

Hvilke komplikasjoner kan man oppleve?

Ved neseplastikk kan det oppstå komplikasjoner som infeksjon, blødning, nedsatt pustefunksjon og luktesans. Vår erfaring er imidlertid at det er svært sjeldent dette skjer. Vår nesekirurg Dr. Morten H. Haug har mer enn 25 års erfaring, og har utført mer enn 1500 neseplastikker. Dersom det dannes mye arrvev og arrskrumpning kan det bli skjevheter eller ulikheter. Dette er ikke noe kirurgen har kontroll over, men er avhengig av din tilhelingsevne.

Hvilke konsekvenser kan man få?

Etter en neseplastikk blir de aller fleste fornøyd med resultatet, og er du sikker på dine ønsker før en operasjon er det svært liten sannsynlighet for at du ikke vil bli fornøyd. Imidlertid vil enhver operasjon være forbundet med en viss risiko, slik at det er viktig at du har tenkt nøye gjennom alle forhold rundt operasjonen.

 

Hvilken risiko tar man med neseoperasjon?

Ved en neseoperasjon er det en viss risiko for at du ikke vil bli fornøyd dersom du ikke har tenkt nøye gjennom hva du vil oppnå. Dette er alltid vanskelig, og det er ikke alltid så lett å se for seg resultatet på forhånd. Det vil imidlertid være god hjelp med 3D-scanner og en nøye gjennomgang og god kommunikasjon med kirurgen.

Årsaker til å ta neseoperasjon

For å puste bedre

Ved nedsatt pustefunksjon vil ofte neseskilleveggen være skjev eller være fortykket slik av luftpassasjen blir nedsatt. Ved å gjøre en korreksjon av neseskilleveggen vil en vanligvis puste bedre.

 

Tett nese

Tett nese er enten betinget av oppsvulmede slimhinner eller skjev neseskillevegg eller begge deler. Oppsvulmede slimhinner kan skyldes en allergisk reaksjon og må behandles med nesespray på resept. Skjev neseskillevegg må opereres.

 

 

Mot snorking

Dersom man er plaget med snorking kan dette være et sosialt problem men kan også forårsake dårlig søvnkvalitet. Vanligvis skyldes snorking løshet av bløte gane, det kan imidlertid også skyldes lokale forhold i nesen med nesetetthet på grunn av skjev neseskillevegg. Dersom det skylles skjev neseskillevegg må man operere neseskilleveggen. Tidligere ble man operert for løshet av bløte gane, dette har imidlertid vist seg å ha dårlige resultater på sikt og nå gjøres det sjelden.

Skjev neseskillevegg

Dersom man har en skjev neseskillevegg eller ben eller brusk utvekster, kan dette gi nedsatt luftpassasje i nesen og nesetetthet. Dette er en tilstand som kan opereres.

 

 

Polypper

Tett nese kan skylles utvekst av såkalte nesepolypper, det er utvekster som utgår fra slimhinnen og kan bli til store kladaser. Man kan behandle dette ved hjelp av nesespray på resept, men ofte må de fjernes kirurgisk. Etter kirurgisk behandling må en bruke nesespray for å hindre at de kommer tilbake.

 

For å få bedre luktesans

Dersom man har nesepolypper kan dette gi nedsatt luktesans, dette vil ofte komme tilbake etter behandling.

 

Justere nesetipp

Nesetippen er bygget opp av et bruskskjelett, to brusk vinger som starter nede i hud broen mellom neseborene og går ut i hver sin nesevinge. Det er dette bruskskjelettet som former nesetippen og som holder den oppe og gir støtte. Nesetippen står av seg selv og blir ikke senket selv om man senker neseryggen. 

Muslinger

I nesens sidevegg mot kjevebihulen er det tre vinger som kalles nesemuslinger eller conca. Disse har betydning for nesens funksjon. Særlig den nedre kan bli forstørret og kan påvirke nesens pustefunksjon.

 

Brudd i nesebenet

Ved et kraftig slag mot nesen kan nesebenet brekke. Nesebenet er formet som en pyramide med to sider. Ved et kraftig slag vil enten nesebenet bli presset inn eller forskjøvet sidelengs, eller begge deler. Dette vil gi en skjevhet og kunne gi nedsatt pustefunksjon. Det er viktig å få nesebenet på plass til opprinnelig posisjon før det har grodd fast. Etter 8-10 dager vil det ha grodd fast slik at det må gjøres før dette. Det beste er å gjøre det med en gang før nesen har blitt for hoven. Dersom nesen har blitt hoven kan det være vanskelig å få den på plass og en må derfor vente noen dager til hevelsen har gått ned.

Skjev nese

En skjev nese kan enten være medfødt eller komme etter en skade. Skjevheten kan være betinget av skjevhet av ben og eller brusk skjelettet. En skjev nese kan være kosmetisk skjemmende og medføre nedsatt pustefunksjon. For å rette opp en skjev nese må det gjøres en neseplastikk. Det er vanskelig å få en skjev nese rett og en kan ikke love at den blir rett.

Brusk

Nesen er bygget opp av ben og et avansert bruskskjelett. Grunnen til at fremre del av nesen er bygget opp av brusk et at nesen ellers ville vært helt stiv og utsatt for skade ved berøring og slag. 

Stor nese

En stor nese er stor fordi ben og bruskskjelett er stort. En kan lage en stor nese mindre ved å endre på ben og brusk skjelettet. Det er ikke mulig å lage en stor nese mindre uten å endre på nesens form. En høy og krum neserygg med hengende tipp vil bli mindre dersom en senke neseryggen, gjøre nesetipp mindre og løfte den opp.

Liten nese

Bortsett fra asiatiske pasienter er det sjelden problemet er at nesen oppleves for liten i forhold til ansiktet. Man kan til en viss grad bygge opp nesen ved hjelp av brusk fra neseskillevegg, øre eller ribbe brusk, eventuelt kan det legges inn et silikon implantat. I Norge er det ikke vanlig å bruke silikon implantat da det er risiko for infeksjon og avstøtning av implantatet.

Neserygg

Neseryggen er bygget opp av ben og brusk, ben inn mot pannen og brusk mot neseryggen. Noen opplever at neseryggen er for høy og krum, for bred og kantete. Man synes at nesen er for stor og maskulin og ikke ikke passer til ansiktet. Man ønsker den nettere, mindre kantete og for kvinner mer feminin. Dette kan en korrigere med en neseplastikk.

Nesebor

Noen er ukonfortable med neseborenes form. Det er flere ting en kan gjøre for å korrigere dette, men det er klare begrensninger i forhold til hva som kan gjøres.

Erfaringer fra pasienter

Hvordan er pasienters erfaringer med Nimo?

De aller fleste av Nimos pasienter er godt fornøyd med resultatet etter behandlingen. Vi er opptatt av din trygghet, og at du skal få en god opplevelse. Har du ønske om operasjon må du først komme til en uforpliktende konsultasjon for å se klinikken og møte plastikk kirurgen din. Under konsultasjon vil dere sammen legge en plan for hvordan dette kan gjennomføres. 

Har Nimo noen referanser å vise til?

Nimos kirurger og spesialister har gjennomført flere tusen behandlinger, og har mange gode pasienthistorier. Når det er sagt, så er dette et sensitivt område for våre pasienter. Nimo er opptatt av at pasientene skal føle seg trygge og ivaretatt. Med det som utgangspunkt vil du ikke finne noen referanser og detaljerte erfaringer fra pasienter her, men du kan komme innom oss for å se før og etter bilder, samt å få informasjon om det du trenger å vite for å føle deg trygg.

 

Før og etter bilder

Hvorfor viser vi ikke før og etter bilder på nettsiden?

I Norge er vi underlagt lovgivning som forbyr bruk av før og etter bilder i markedsføring og på nettside.

 

Hvordan kan du få sett på før og etter bilder?

I Norge må du komme til klinikken for å se før og etter bilder. Ta kontakt, så ordner vi dette.

Vanlig problemer

 

“Ørnenese” (hump på nesen)

Høy og krum neserygg, eller hump, ørnenese er en vanlig problemstilling. Humpen består av ben og brusk, ben fra neseroten og så brusk mot nesetipp. Jeg filer ned benet og klipper ned brusk delen av humpen.Ofte vil det være behov for å løsne nesebenet og presse det inn ellers blir neseryggen for bred. 

 

Flat og bred nese etter for eksempel skade

Dersom man har fått en bred og flat nese etter en skade er det vanskelig å korrigere dette. Man kan løsne benet og presse det sammen og bygge mer høyde ved å bygge opp høyden med brusk fra neseskilleveggen og ørebrusk, ofte vil det være nødvendig med ribbe brusk. Nesen vi i slike tilfeller ofte være skjev og at dette må korrigeres samtidig. Dette er tidkrevende operasjoner og vil ofte måtte opereres på offentlig sykehus.

 

Operasjon av nesetipp

Ved nesetipp plastikk må en gjøre endringer av brusk skjelettet i nesetippen, Man kan fjerne eller korrigere deler av brusk skjellette, forme ved hjelp av sutur teknikker og bygge opp ved å endre støtte og form ved hjelp av brusk bra neseskilleveggen. En slik korreksjon gjøre best ved en åpen neseplastikk. 

 

“Oppstoppernese”

Dersom nesetippen peker for mye oppover og står for mye ut snakker man om en oppstoppernese. Man kan korrigere dette ved å rotere nesetippen nedover og inn, det er imidlertid begrensninger i forhold til hva som er mulig.  

Skjev nese 

En skjev nese kommer ofte etter en skade, men kan også være medfødt. Ved en skjev nese er ofte både nesebenet, neseskilleveggen og brusk skjelettet skjevt. Ved skjev neseskillevegg vil en ofte ha nedsatt pustefunksjon. Ved en skjev nese er det avgjørende for et godt resultat et en kartlegger hva som er skjevt og gjør operasjonen omfattende nok, ofte er det nødvendig å gjøre noe både med benet og brusken. Det er imidlertid vanskelig å rette opp en skjev nese og en kan aldri love at den blir rett.

 

Forminske nesen

Det er mulig å lage en nese mindre, men ikke uten å endre form. Dersom man lager neseryggen lavere, smalere og nettere nesetipp vil nesen bli mindre. For å oppnå naturlige form på nesen må en ofte endre på flere forhold for å få riktige proposjoner.

 

Forstørre nesen

Bortsett fra asiatiske pasienter er det sjelden det er ønske om å forstørre nesen. Det er imidlertid mulig å bygge opp nesen ved hjelp av brusk fra neseskilleveggen, øre eller ribbe brusk. I Asia er det vanlig å bygge opp neseryggen ved hjelp av silikon, dette er imidlertid forbundet med risiko for at implantatet blir betent og avstøtes. Det er ikke vanlig å gjøre dette i Norge. 

 

Lang nese 

Det er vanskelig å lage en lang nesen målbart kortere. Ofte er det slik at en høy krum nese med hengete nesetipp virker lang. Dersom man imidlertid senker neseryggen og løfter nesetipp vil nesen se kortere ut, det blir da et optisk inntrykk uten at den blir så mye målbart kortere.

 

Liten nese

Bortsett fra asiatiske neser er det sjelden man opplever at nesen er for liten. For liten nese vil ofte være at den virker liten i forhold til ansiktet. 

 

Rinofyma (“potetnese/”portvinsnese”)

Potetnese, portvinsnese eller rinofyma er en tilstand der nesetuppen vokser, det er fordi talgkjertlene i huden vokser. Dette er en vanskelig tilstand å behandle, man kan skjære ned huden ved hjelp av kniv eller laser, ofte må behandlingen gjøres flere ganger.

 

“Saddle nose”

Dersom neseskilleveggen er skadet eller blitt helt eller delvis borte vil fremre del av neseryggen få en sadel form. Dette kan man korrigere ved hjelp av ribbe brusk, dette er imidlertid krevende og blir vanligvis gjort på offentlig sykehus.

Før operasjonen

Før operasjonsdagen får pasienten skriftlig og muntlig informasjon om hva den må gjøre både bør og etter inngrepet.

 

 • Dusje håret og kroppen med såpen Hibiscrub på morgenen av operasjonsdagen. Dette er for å redusere antall bakterier på huden.
 • Operasjonen gjøres i narkose, derfor må en møte fastende. Dette innebærer å ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra midnatt kvelden før. Faste medisiner og de medisinene som skal tas som forberedelse til operasjonen skal en imidlertid ta på morgenen og svelge ned med litt vann.
 • Pasienten ankommer 30 minutter før operasjonen starter.
 • Før operasjonen er det en samtale med kirurgen som vil gi litt informasjon.
 • Operasjonen tar vanligvis 2-3 timer og pasienten må være på oppvåkningen 1-2 timer etter operasjonen.
 • Det er viktig at noen henter pasienten, da en ikke kan kjøre selv etter operasjonen. Dersom en pasient bor mer enn 2 timer med bil fra klinikken må en overnatte i nærheten til neste dag.

Hvor lang tid tar operasjonen?

Ved en neseplastikk får du medisiner som gjør at du sover under operasjonen, i tillegg blir nesen lokalbedøvet. En operasjon tar et sted mellom to og fire timer. Når operasjonen er ferdig blir du trillet sovende inn på hvilerommet, og målet er at du våkner i en varm seng uten smerter. Du vil være på klinikken mellom en og to timer etter operasjonen, til du føler deg reiseklar. Etterhvert vil det bli behov for smertestillende medisiner i noen dager. Du vil få med deg skriftlig informasjon og eget opplegg for smertestillende behandling før du reiser hjem. Dersom du har spørsmål vil kirurgen alltid være tilgjengelig for en telefonsamtale. 

 

Utføres neseoperasjon med narkose?

Ved Nimo klinikken utføres alle neseplastikker sovende i kombinasjon med lokalbedøvelse. 

 

Kan det gjøres uten narkose?

En neseplastikk kan gjøres i ren lokalbedøvelse, slik at du er våken under operasjonen. Dette er ikke en metode vi anbefaler da det kan være svært ubehagelig for deg og at kirurgen ikke får optimale arbeidsforhold. 

 

Hvor lang tid tar det før nesen er “normal” igjen?

Etter en til to uker er mesteparten av hevelsen og blåmerkene borte. Nesen vil imidlertid fortsatt være litt hoven, og det vil ta lang tid før hevelsen er helt borte og du får det endelige resultatet. Det er særlig nesetippen som trenger lang tid, og ved neseplastikk der man også har korrigert nesetippen må du regne med at det går et sted mellom ett og to år før du får det endelige resultatet.

 

Hvordan få dekket neseoperasjon?

Dersom du skal få dekket en neseoperasjon av det offentlige eller forsikringsselskap må det være medisinsk indikasjon for operasjonen. Dersom det har vært en skade som har gitt endring av form eller nesetetthet kan det være mulig å få det dekket. Oftest er det imidlertid kosmetisk indikasjon for en neseplastikk. 

Hvordan sove etter neseoperasjon?

Det er viktig å sove med overkroppen litt høyt. Dette gir mindre fare for blødning og mindre hevelse.

 

Hvilke kirurger anbefales?

Det anbefales å velge en kirurg med lang erfaring. Spør gjerne hvor mange års erfaring kirurgen har og hvor mange operasjoner vedkommende har utført. 

Hvilke klinikker anbefales?

Valg av klinikk kan ha stor betydning for hvordan du har det etter operasjonen, ikke alle klinikker er like opptatt av deg når du er ferdig operert. Det er viktig at kirurgen har et godt team rundt seg, og at klinikken legger til rette for god oppvåkning. Ved Nimo klinikken er vi opptatt av at du våkner uten smerte, da dette vil gi mindre smerte etterpå. Det er viktig at kirurgen er tilgjengelig etter operasjonen og er fast tilknyttet klinikken slik at du kan komme til kontroll når du måtte ønske det.

 

Neseoperasjon for andre gang

Det er viktig å prøve å unngå å gjøre flere operasjoner. Derfor er det viktig å gjøre en så god vurdering at du ikke angrer deg senere, og velger den beste kirurgen som sikrer et godt resultat. Grunnen til dette er at det alltid dannes arrvev som gjør det vanskelig å operere flere ganger. Neseoperasjon for andre gang er vanskeligere, mer tidkrevende og blir fort dyrere enn ved første operasjon. 

 

Hvilke finansieringsmuligheter har vi?

I Norge er det ikke lov til å markedsføre finansieringsmuligheter som avbetaling eller betaling der en deler opp beløpet i forbindelse med plastikk kirurgi. Dersom du tar kontakt med oss vil vi kunne gi deg den informasjonen du trenger.

Under operasjonen

Hvordan utføres neseoperasjon?

Hos oss utføres neseplastikk av vår nesespesialist Dr. Morten H. Haug. Alle neseplastikker utføres sovende i kombinasjon med god lokalbedøvelse. 

 

Åpen eller lukket neseoperasjon?

Dersom man kun skal gjøre noe med neseryggen utføres dette vanligvis som en lukket neseplastikk. Da blir det ingen utvendige arr. Ved korreksjon av nesetippen utføres inngrepet alltid som en åpen neseplastikk. Da blir det et arr på tvers av huden mellom neseborene. Vanligvis tilheler dette arret pent og blir lite synlig. 

Hvor lang tid tar operasjonen?

En neseplastikk tar et sted mellom to og fire timer. 

 

Gjør det vondt?

Du merker ingenting til selve operasjonen, og målet er at du våkner uten smerte i en varm seng på oppvåkningsavdelingen. Etterhvert vil det imidlertid bli behov for smertestillende tabletter, som vanligvis har god effekt. vanligvis er det behov for smertestillende tabletter i to til tre dager. 

 

Får jeg narkose?

Alle neseplastikker ved Nimo klinikken utføres sovende og med god lokalbedøvelse. Du vil ikke merke noe under operasjonen.    

Etter operasjonen

Pasienten vil få skriftlig informasjon om hvordan en skal forholde seg etter operasjonen, samt en plan for smertestillende som grundig gås gjennom med kirurgen før pasienten reiser. Kirurgen er alltid tilgjengelig for spørsmål.

 

 • Det første døgnet er det viktig å drikke mye væske og spise ofte, men lite av gangen.
 • Ta det rolig og gjør minst mulig fysisk aktivitet hele den første uken.
 • Når den er over kan pasienten være mer aktiv, men unngå trening før det har gått minst tre uker.
 • Unngå vann på nesebandasjen etter operasjonen
 • Tape neseryggen kveld og natt de første månedene etter operasjonen

Vi ønsker at pasienten kommer til en kontroll etter 7-10 dager. Deretter kontroll etter 6 måneder, 1 år og som oftest 2 år.

 

 

Hvor lenge er man sykemeldt etter neseoperasjon?

En har ikke rett på sykemelding dersom det er kosmetisk begrunnelse for operasjonen. Ved medisinsk indikasjon kan man ha rett på sykemelding. Dette vil du få informasjon om under konsultasjonen.  

Vanligvis har man bandasje i en uke etter en neseplastikk, så de fleste går på jobb med litt sminke etter en uke. 

 

Kan jeg få arr etter operasjonen?

Ved en lukket neseplastikk blir det ingen synlige arr. Gjøres det korreksjon av nesetippen utføres inngrepet alltid som en åpen neseplastikk. Da blir det et arr på tvers av huden mellom neseborene. Vanligvis tilheler dette arret pent og blir lite synlig. 

 

Hvor lenge vil jeg kunne ha hevelse etter operasjonen?

Etter en til to uker er mesteparten av hevelsen og blåmerkene borte. Nesen vil imidlertid fortsatt være litt hoven, og det vil ta lang tid før hevelsen er helt borte og du får det endelige resultatet. Det er særlig nesetippen som trenger lang tid, og ved neseplastikk der man også har korrigert nesetippen må du regne med at det går et sted mellom ett og to år før du får det endelige resultatet.

 

Har Nimo en fornøydgaranti?

Det er ikke noe som heter fornøydhetsgarantier når det gjelder operasjoner, men dersom man er enige om at resultatet kan forbedres, gjøres dette kostnadsfritt ved Nimo klinikken.  

 

Kan jeg oppleve noen bivirkninger etter operasjonen?

Fordi nesen er hoven, er den ikke bare hoven utenpå men også inni. Derfor kan man en periode etter at bandasjen er fjernet oppleve å være litt tett i nesen. Da kan det hjelpe å skylle nesen innvendig med saltvann. Nesen vil også være litt øm ved berøring en periode etterpå. Begge deler vil kun være for en periode, og vil gå over.  

 

Kan jeg få infeksjon etter operasjonen?

Det er alltid en viss risiko for infeksjon etter en operasjon. Nesen er imidlertid veldig robust i forhold til infeksjoner. Den utsettes stadig for angrep av bakterier, og er en av kroppens førsteskanse til å bekjempe bakterier. Derfor er det sjeldent at det oppstår infeksjon ved neseplastikk. Alikevel får du alltid antibiotika før operasjonen for å forebygge mot infeksjon. 

 

Må jeg bruke bandasje etter operasjonen?

Vanligvis har man bandasje i en uke etter en neseplastikk. Det er ofte en fordel å tape neseryggen en periode etterpå, for å presse bort hevelse og fremskyne tilhelingen.  

Hvordan sove etter neseoperasjon?

Det er viktig å sove med overkroppen litt høyt. Dette gir mindre fare for blødning og mindre hevelse.

 

Kan jeg trene etter operasjonen?

Vi anbefaler at du tar det med ro etter operasjon, og ikke trene før det har gått tre til fire uker. Dette er fordi trening de første ukene etter operasjonen vil kunne gi økt hevelse og smerte. 

Kan jeg drikke alkohol etter operasjonen?

Den første uken etter operasjon anbefaler vi at du ikke nyter alkohol da det kan gi økt blødningsfare. Etter 10 dager er blødningsfaren svært liten. Risikoen med alkohol er også at du blir mindre skjerpet, og det er større fare for ett uhell. Første måneden etter operasjon er det derfor lurt å være forsiktig med alkohol.

 

Kan jeg snuse eller røyke etter neseoperasjon?

En bør unngå snus 2 – 3 uker etter operasjon. Dette er fordi snus gjør at de små blodkarene i huden trekker seg sammen og dermed påvirker blodsirkulasjonen. Dette er særlig viktig dersom du har gjort en åpen neseoperasjon. 

 

Kan jeg sminke meg etter neseoperasjonen?

Når du har tatt av bandasjen etter ca. en uke er det mulig å sminke nesen og resten av ansiktet. Hos oss kan du kjøpe en foundation som er veldig dekkende, og kan være grei å bruke dersom du ønsker å dekke til eventuelle blåmerker. 

 

Kan jeg sole meg etter neseoperasjonen?

Det er mulig å sole seg etter operasjon, men det er viktig å skjerme ansiktet. Dette gjelder særlig dersom du har synlige blåmerker da solen kan gjøre at pigmentene setter seg fast i huden og gi varige pigmenteringer. Vi anbefaler at du benytter høy solfaktor på nesen de første 6 månedene etter operasjonen. 

 

Kan jeg bruke solarium etter neseoperasjonen?

Her gjelder det samme som vanlig soling. Det er mulig å sole seg etter operasjon, men det er viktig å skjerme ansiktet. Dette gjelder særlig dersom du har synlige blåmerker da solen kan gjøre at pigmentene setter seg fast i huden og gi varige pigmenteringer. Vi anbefaler at du benytter høy solfaktor på nesen de første 6 månedene etter operasjonen. 

Bør jeg bruke saltvann for å skylle nesen etter operasjonen?

Det er lurt å skylle nesen med saltvann de første to – tre ukene etter operasjonen, morgen og kveld. Oftere ved behov. Dersom du har tett nese vil dette kunne hjelpe, fordi saltvannet virker avsvellende på slimhinnene. Du kan kjøpe saltvann på apotek, men det er enkelt å lage det selv. Du koker 1 liter vann og rører ut 1 spiseskje med salt. Dette gir en fysiologisk saltvannsløsning. Dr. Morten H. Haug anbefaler at du har saltvannet i en skål som er såpass dyp at du får neseborene nedi. Så trekker du saltvannet så langt inn i nesen som mulig, uten at det kommer ned i svelget. Deretter blåser du det forsiktig ut i vasken uten å ta på nesen. 

 

Kan jeg bruke nesespray etter operasjonen?

Ved behov kan du bruke nesespray i tillegg til saltvannsskyllinger, men ikke mer enn én uke sammenhengende. Vi anbefaler at du prøver med saltvann først fordi dette er mindre irriterende på slimhinnene. 

Kan jeg klage på operasjonen?

Dersom du ikke er fornøyd med resultatet eller andre ting i forbindelse med operasjonen må du ta kontakt med oss på klinikken for å snakke med kirurgen som opererte deg. Alle privatpraktiserende plastikkirurger er forsikret gjennom NPE, slik at du også kan sende en klage dit. Dersom du ikke er fornøyd med resultatet må du ta kontakt med kirurgen som opererte deg før det har gått et halvt år. Det er imidlertid sjeldent at man gjør en korreksjon av resultatet før det har gått et år, fordi det tar tid før man får det endelige resultatet.  

Vi holder åpent som normalt.

Vi er en medisinsk klinikk som har strenge krav til smittevern, og har innført enda strengere smitteverntiltak som følge av Corona-smitte. Det er trygt å komme til Nimo klinikken, og vi tar pasientsikkerhet på alvor. 

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål.