Kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare sykdommer, eller kjønnssykdommer, er infeksjoner som spres ved seksuell kontakt. Smitten overføres via kjønnsorganer, munn og endetarm. Noen kjønnssykdommer smitter også gjennom blod, som for eksempel syfilis og HIV.

 Den beste måten å hindre smitte av kjønnssykdommer ved sex er bruk av kondom. Den største risikoen opptrer imidlertid ved vaginal eller anal penetrering. Noen typer smitte, som for eksempel kjønnsvorter, kan man vaksinere seg mot, så lenge man gjør det før man eksponeres for smitte.

 Syfilis, klamydia og gonoré behandles med antibiotika, og de fleste som smittes blir helt friske og symptomfrie etter behandling. Symptomene ved syfilis er vanligvis svie og kløe, smerter i halsen og feberutbrudd. Et vanlig symptom på klamydia er svie ved vannlating. Det er likevel viktig å merke seg at man kan være smittet av klamydia uten at man opplever symptomer av noe slag. Det er derfor viktig å sjekke seg. Klamydia kan i de verste tilfellene føre til infertilitet. Ved gonoré får ofte de som er smittet en gulaktig og illeluktende utflod. Smitten kan også vise seg som symptomer i både svelg og endetarm.

Herpes er en virussykdom som opptrer i ulike varianter og som smitter med slimhinnekontakt, både fra munn til munn, fra kjønnsorgan til munn og omvendt. Det finnes ingen kur mot herpes, men det er flere gode medikamenter på markedet som kan dempe symptomene under utbrudd.

 Dersom man i Norge er smittet av HIV, klamydia, syfilis eller gonoré er man under Smittevernloven forpliktet til å la seg teste og behandle. Man er også forpliktet til å informere sexpartnere om mulig smitte.

 Mykoplasma er en annen seksuelt overførbar sykdom som kan vise seg med en rekke ulike symptomer, blant annet i skjeden, nederst i magen, testiklene, bitestiklene, i penis og anus. Ikke alle laboratorier kan diagnostisere mykoplasma, og heller ikke alle opplever symptomer.

 Ubehandlet mykoplasma kan føre til redusert fertilitet hos både menn og kvinner, i tillegg til bekkeninfeksjon hos kvinner og infeksjon i testikler og bitestikler hos menn. Ubehandlet mykoplasma kan også føre til at man lettere smittes av andre kjønnssykdommer. Sykdommen behandles med antibiotika, men siden mange av bakteriene er resistente, må pasientene ofte gjennom flere og ulike antibiotikabehandlinger før man kan friskmeldes.

 Dersom du mistenker at du kan være smittet av en seksuelt overførbar sykdom er det viktig at du gjennomgår grundige tester så fort som mulig. Nimo-klinikken diagnostiserer og behandler alle kjente kjønnssykdommer.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Pessaren FemCap

  Pessaren FemCap

  Nimo klinikken tilbyr pessarer som et alternativt til kvinner som ikke ønsker å bruke hormonpreparater eller vil tenke på miljøet.  Hva er FemCap? Navnet FemCap kommer fra en kombinasjon av engelskan “Female” og “Cap” (sjømatroshatt)  FemCap er et pessar som...

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...