Sexologi er et stort og omfavnsrikt fag. Et godt og fungerende sexliv er avhengig av en rekke ulike faktorer – på mange plan.

Det kan være mange og sammensatte årsaker som gjør at seksuallivet ikke fungerer slik det bør. I tillegg er sexlivet mellom kvinne og mann i utgangspunktet en utfordring fra naturens side: Vi pleier å si at mannen tenner som et gassbluss, mens kvinnen tenner som en gammeldags kokeplate.

Et godt sexliv er i nesten alle tilfeller svært avgjørende for hvordan samlivet fungerer, og en god og åpen kommunikasjon er en forutsetning dersom man er havnet i en grøft og ønsker å gjøre noe med det. Mennesker endrer seg over tid – ikke minst i et parforhold. Lysten til sex kan også endre seg, og forklaringen kan ligge både på et fysiologisk og et emosjonelt eller psykologisk plan.

Behandlinger

Terapi og rådgivning

Å ta ansvar for et dårlig fungerende sexliv handler om å våge å sette ord på ting, og ikke minst våge å se seg selv fra utsiden. Våre erfarne terapeuter hjelper deg å komme på riktig spor.

Dersom sexen i et forhold bare blir rutine er det garantert en indikasjon på mange andre problemer. God og trygg sex handler om å stole på hverandre, å vite at man er der for hverandre. Og selv om man ikke alltid er klar over hva som foregår, så kan de fleste i et forhold kjenne på magefølelsen at noe skurrer.

Hos Nimo-klinikken kan du komme alene eller som et par. Det kan kanskje være greit at man kommer hver for seg den første gangen, og så jobber man sammen deretter.

Forebyggende parterapi eller vedlikeholdsterapi er også en svært god investering i et forhold. Før eller senere støter man på hindringer og utfordringer i et parforhold, og da kan det være svært nyttig å ha noen tilgjengelige verktøy å hjelpe seg med. For de mørkere dagene kommer i et forhold, ingen kommer som regel utenom. Dessuten henger ting sammen. Hvis ikke sexen fungerer er det garantert andre og underliggende ting i forholdet som bør ses nærmere på.

Ereksjonsproblemer

De fleste menn møter på ereksjonsproblemer én eller flere ganger i løpet av livet. Ved Nimo-klinikken hjelper vi deg til å kartlegge problemet ditt – og jobbe frem mot en løsning.

Ereksjonsproblemer kan være indikasjoner på annen sykdom og det er derfor viktig å komme fort i gang med grundige undersøkelser. Blant annet vil menn med åreforkalkning i kransårene til hjertet som regel også oppleve til ereksjonssvikt. Blodårene som forsyner penis med blod er bare 1 – 2 mm i diameter. Det skal altså ikke store åreforkalkningen til før evnen til å få og beholde en ereksjon kan bli drastisk redusert. Det er altså de samme risikofaktorene for koronar hjertesykdom som ved ereksjonssvikt: røyking, overvekt, inaktivitet, diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Ereksjonssvikt blant menn er dessverre et svært tabubelagt tema, og derfor kvir mange menn seg stort til å foreta videre undersøkelser eller oppsøke sexolog. Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å umiddelbart kontakte en kvalifisert lege eller sexolog dersom du skulle oppleve ereksjonssvikt.

Andre ganger er det mentale eller psykologiske utfordringer som hindrer deg i få ereksjon. Det å være trygg i en seksuell situasjon handler om å være trygg på seg selv. Det kan være svært mange emosjonelle og psykologiske forklaringer på hvorfor menn opplever ereksjonssvikt. Angst og traumer, samt tidligere opplevd svik kan også ha stor innvirkning på både lyst og prestasjoner i seksuallivet – både for kvinner og menn.

Lystproblemer

Manglende lyst er den vanligste årsaken til at mennesker ber om hjelp i sexlivet.

Noen ganger er det bare den ene parten som mangler seksuell apetitt i et forhold, andre ganger gjelder det begge parter. I utgangpunktet burde det fortone seg som underlig for et par som tidligere ikke fikk nok av hverandre, plutselig går i stampe – og ikke lenger kan tenke seg å ha sex med hverandre.

Livet byr på utallige utfordringer og sex bør helst være et overskuddsfenomen i et trygt og godt forhold. Dersom det blir preget av plikt kan man lett komme over i feil spor. Noen sliter også tungt med å sette ord på egne seksuelle behov, og en partner bør slippe å gjette seg til hva disse er. Seksuelle behov kan også endre seg med alderen. Det man tente på tidligere i forholdet, trenger man ikke tenne på nå. Menn og kvinner må også ta innover seg at det fra naturens side som regel er store forskjeller både når det gjelder tenningsmønster og sexdriv. Å komme i gang med sex etter fødsel kan også være en bøyg for mange par.

Det kan være krevende å kombinere et godt sexliv med arbeidsliv, unger, et sosialt liv, og hus og bikkje. Spørsmålet da er om partene har ønsker å finne tilbake til hverandre igjen. Om viljen er der, finnes det alltid en mulighet til å kunne bygge opp igjen et godt sexliv. Det er derfor viktig å ta kontakt med sexolog på et tidlig nok stadium når man merker mindre lyst enn før. Går det for lang tid kan det i noen tilfeller være for sent.

Smerte ved samleie

Gjentakende smerter ved samleie er ofte et tegn på at noe ikke stemmer, og du bør oppsøke lege. Årsakene kan imidlertid være svært mange – og ulike.

Kvinners skjeder blir også erigerte, og dersom en kvinne ikke er tent nok, kan skjeden bli for kort for en erigert penis – og dermed føre til smerter.

Etter en vaginal fødsel er det viktig å gi underlivet god tid til å stabilisere seg igjen. Fra naturens side er ikke kvinner skapt til å ha samleie igjen før det er gått minst fire uker etter fødsel. Dersom man i tillegg fikk revner eller ble klippet under fødselen kan det gå enda lenger tid før kroppen er klar for sex igjen.

Tidlig overgangsalder kan også være en årsak til smerter under samleie. Noen kvinner kommer inn i denne fasen av livet allerede i 30-årene. Slimhinnene produserer mindre fuktighet enn tidligere, og dette kan være nok til at samleiet oppleves smertefullt. Noen ganger kan lokal hormonbehandling med ulike kremer være nok til å løse problemet. Trening av bekkenmuskulaturen kan også ha en positiv innvirkning.

Ulike kjønnssykdommer og soppinfeksjoner kan også gi tildels store smerter under samleie, og man bør umiddelbart sjekke seg grundig dersom man mistenker smitte. Mange er smittet av en kjønnssykdom uten å være klar over det selv.

Hudsykdommen lichen sclerosus kan også være en forklaring på smertene noen opplever. Lichen sclerosus er en hudlidelse som sitter i skrittet. Tilstanden kan vise seg som små blemmer eller sår, og kvinner i alle aldre kan bli rammet av hudlidelsen. Likevel ser man en overvekt av kvinner i overgangsalderen. Menn kan også få denne hudlidelsen, og den viser seg som sår helt ytterst på penis. Tilstanden er oftest både kronisk og tilbakevendende, og behandles med salve. I noen tilfeller kan tilstanden bedres gjennom et kirurgisk inngrep. Man bør avstå fra sex til symptomene er borte, og heller ikke kle seg i for tettsittende klær.

En annen forklaring på smerter under samleie kan være skjedekrampe, også kalt vaginisme. Dette er en tilstand der musklene i vagina trekker seg hardt sammen og gjør samleie svært smertefullt, og i mange tilfeller helt umulig å gjennomføre. Årsakene kan sitte på det mentale planet, og kan stamme fra en vond fødsel, dårlig sex over en lengre periode eller tidligere overgrep.

Endometriose er en sykdom som også kan gi støtlignende smerter under samleie. Dette er en medisinsk tilstand der en type vev som finnes i livmoren begynner å vokse andre steder i underlivet, for eksempel på innsiden av egglederne, i bukhinnen, urinblæren, eggstokkene eller tarmene. Endometriose kan gi svært store smerter under menstruasjonen.

Vestibulitt

Vestibulitt er en tilstand der kjertlene i furen der jomfruhinnen har sittet er betente.

Smertene kan komme og gå i begynnelsen, men etterhvert oppleves de som mer intense og sviende. Mange opplever at skjeden etterhvert føles mye trangere enn før, og samleie kan bli helt umulig. I Norge er det omtrent 100.000 som har vestibulitt, og man har gode indikasjoner på at årsaken ofte sitter på det psykologiske planet. Vanligvis er det unge kvinner med sterk pliktfølelse som rammes av vestibulitt, men for mange forsvinner tilstanden når de kommer seg ut av usunne forhold der partneren har vært lite forståelsesfull og hensynsløs.

Transproblematikk

Transpersoner har som regel en annen kjønnsidentitet enn det de rent biologisk er tillagt fra fødselen av.

Det er for mange altfor enkelt å definere kjønn ut i fra en biologisk forklaringsmodell. Sannheten og fakta er at svært mange mennesker, ofte helt fra de er ganske små – opplever seg selv som et annet kjønn enn det kjønnsorganene deres skulle tilsi.

Andre igjen opplever seg selv verken kvinne eller mann, eller de kan oppleve at de er litt av begge deler, eller til og med som et eget, tredje kjønn.

Å være transperson har ingenting med seksuell preferanse å gjøre. En person som er født kvinne kan føle seg som mann og likevel ha dragning mot kvinner. Alle transpersoner kan altså ha seksuelle preferanser i én eller flere retninger, akkurat som ikke-transpersoner. Noen liker heller ikke å definere seg som transperson, slik det beskrives over – de er ganske enkelt bare født i feil kropp.

Mennesker i slike situasjoner begynner ofte å kle seg som det kjønnet de føler seg som. Dette gjelder også sminke, hår og personlig væremåte.

For noen er følelsen av å være født i feil kropp så sterk at de ønsker kjønnskorrigerende behandling. Dette kan gjøres i større eller mindre grad. Andre ønsker å beholde sitt biologiske kjønn – og heller kle seg som det motsatte kjønn. Disse kalles transvestittter.

Nimo-klinikken har svært god erfaring når det gjelder transproblematikk, og kan gi deg gode råd, veiledning og terapi – uansett hvilken vei du skulle ønske å gå. Vi er opptatt av at du skal få være trygg til å være den du er – og ikke den andre sier at du skal være.

Identitetsproblemer

Om vi noen gang blir sikre på hvem vi egentlig er, er et stort og vanskelig spørsmål.

Får vi noen gang et éntydig svar på hvem vi er? Vet du hvem du er? Kanskje du vet hvem du er i noen situasjoner, for eksempel på jobben din, mens du ikke aner hvem du er i forhold til familie og venner?

Jakt på egen identitet er en jobb som kan ta et helt liv, og identiteten endres også i takt med ulike faser i livet. Den første bøygen kommer som regel i tenårene. Da foregår det gjerne mye eksperimentering med stil og uttrykk, opprør og kaos – og noen strekkes langt i den ene eller andre retningen for å prøve å finne ut mer av hvem de er.

Det å få barn og leve i en kaotisk småbarnstilværelse endrer også identiteten til de fleste mennesker. Man går fra å være en fri sjel, til plutselig å ha uendelig mye ansvar. Mennesker går gjennom flere hamskifter i løpet av livet, og man kan føle seg rådvill og hjelpeløs i overganger til noe nytt og ukjent.

Noen ganger kan identitetsproblemer være knyttet til kjønn og seksualitet. Våre terapeuter og sexologer er uansett klare til å hjelpe deg – uansett hvilken identitetsutfordring du skulle ha.

Priser

Alene (60 min.)1.500,-
Par (60 min.)1.700,-

Kontakt

Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss, fylle ut skjemaet nedenfor eller bestille time online.

Online booking Ring oss

Materiell- og servicegebyr

Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

Finansieringsmuligheter

Hvordan betale