Overgangsplager for kvinner

Uregelmessig menstruasjon er som regel et av de første tegnene på at man nærmer seg overgangsalderen.

Overgangsplager pleier å melde seg helt i slutten av 40-årene eller begynnelsen av 50-årene, og øker gjerne i takt med en lavere produksjon av østrogen. Symptomene kan omfatte alt fra hetetokter, tørr skjede, inkontinens, nattsvette, depresjon, energiløshet, nedsatt libido – til smerter under samleie og tørre slimhinner.

Smerter under samleie kan behandles med Vaginal Laser (Femilift), som hjelper til å redusere vaginal slapphet og forbedre seksualfunksjonen.

 Det aller første symptomet som melder seg er som regel uregelmessig menstruasjon. Det kan den første tiden gå både to og tre måneder mellom hver mens, og tilslutt forsvinner denne helt. De fleste melder at overgangsplagene er verst det første året etter at menstruasjonen har opphørt.

 Varigheten av overgangsplager er som en fingerregel to til fire år, men en liten andel av kvinner melder om slike plager i opptil ti år. Ved langvarige og plagsomme hetetokter kan østrogenbehandling være aktuelt. Østrogentilskuddet tas i tablettform og reduserer også faren for benskjørhet, tarmkreft og tørre slimhinner. Samtidig må man merke seg at østrogenbehandling også kan gi økt risiko for blodpropp, slag, livmorkreft og brystkreft. Etter omtrent ti år med østrogenbehandling kan kvinner over 60 år også ha en økt risiko for hjertesykdom.

 Kvinner med intakt livmor må ta en kombinasjon østrogen og progesteron. Dersom dette ikke gjøres, foreligger det en høyere risiko for livmorkreft. Kvinner som har fjernet livmoren kan kun ta østrogen. Det er som regel ikke forbundet noen risiko eller bivirkning med lokal østrogenbehandling av tørre slimhinner.

 Kvinner som røyker, har uregulert høyt blodtrykk, er arvelig disponert for brystkreft eller blodpropp – bør som en hovedregel ikke ta østrogentilskudd. Beslutningen om en eventuell behandling tas i samråd med legen, og man må være godt informert om både risiko og nyttevirkning.

 En gynekologisk undersøkelse og utredning på Nimo klinikken kan også kombineres med en skreddersydd helseforbedring.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Pessaren FemCap

  Pessaren FemCap

  Nimo klinikken tilbyr pessarer som et alternativt til kvinner som ikke ønsker å bruke hormonpreparater eller vil tenke på miljøet.  Hva er FemCap? Navnet FemCap kommer fra en kombinasjon av engelskan “Female” og “Cap” (sjømatroshatt)  FemCap er et pessar som...

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...