Soppinfeksjon

De aller fleste kvinner opplever å få én eller flere soppinfeksjoner i løpet av livet. Soppinfeksjoner er som regel ikke farlige, og det er relativt enkelt å bli kvitt dem.

 Soppinfeksjoner oppstår vanligvis på grunn av en gjærsopp som kalles Candida albicans. Denne soppen lever naturlig i kroppen, men noen ganger skjer det en oppblomstring som fører til infeksjoner i underlivet. Typiske symptomer er utflod fra skjeden, svie og kløe. En vanlig årsak til oppblomstring er rett etter en antibiotikakur. Den vanligste måten å behandle soppinfeksjoner på er med reseptfrie kremer eller stikkpiller, såkalte ”imidazoler”. Disse kan tas av både ammende og gravide, samt under menstruasjonen. En soppinfeksjon kan altså ikke skade fosteret på noen måte.

 Dersom en soppinfeksjon er vanskelig å bli kvitt, kan legen skrive ut resept på medikamentet Flukonazol. Dette er et medikament som vanligvis fjerner soppen med bare én dose. Det kan ikke tas av gravide, og omtrent 25 % av brukerne opplever hodepine, kvalme og smerter i magen etter bruk. Dersom man får stadig tilbakevendende soppinfeksjoner kan dette være et tegn på annen underliggende sykdom, som for eksempel diabetes, og man bør derfor ta en grundigere helsesjekk.

Vanligvis går ikke soppinfeksjoner under kategorien seksuelt overførbare sykdommer, men menn kan lett få et utslett på penis dersom han har sex med en kvinne som har en soppinfeksjon. Utslettet kan behandles med ulike kremer som man kan få kjøpt reseptfritt på apoteket. Aller helst bør man unngå sex så lenge man har en soppinfeksjon, ellers er muligheten for ny smitte så høy som 75 %.

 Candida-soppen trives best i varme og fuktige miljøer, så man bør unngå trange og tettsittende klær. Dersom begge partnere i et seksuelt forhold har soppinfeksjon, kan smitten lett hoppe frem og tilbake – og begge må behandles samtidig.

  Kontakt oss i dag

  Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.

  Materiell- og servicegebyr

  Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

  Artikler

  Pessaren FemCap

  Pessaren FemCap

  Nimo klinikken tilbyr pessarer som et alternativt til kvinner som ikke ønsker å bruke hormonpreparater eller vil tenke på miljøet.  Hva er FemCap? Navnet FemCap kommer fra en kombinasjon av engelskan “Female” og “Cap” (sjømatroshatt)  FemCap er et pessar som...

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  Nimo klinikken oppfordrer: Sjekk deg

  De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år....

  Ta en full helsesjekk

  Ta en full helsesjekk

  Når er det siste gang du tok en ordentlig helsesjekk hos gynekolog? Det er noe vi ofte gjemmer eller glemmer bort, da vi føler vi aldri har tid. En full sjekk er dog viktig for helsen, både for å forebygge og oppdage eventuelle problemer. Ved Nimo-klinikken tilbyr vi...

  Tidlig ultralyd

  Tidlig ultralyd

  Ekstra trygghet i svangerskapet Det kan være mange og ulike årsaker til at man ønsker en tidlig ultralyd. For enkelte kan det oppleves for lenge å vente til ultralydundersøkelsen gjennom det offentlige (UKE 17 – 20), og en tidlig ultralyd kan være med på å gi deg den...