En fysioterapeuts oppgave er å behandle og forebygge skader og sykdommer som kan føre til nedsatt funksjon og smerter i muskler og skjelett.

Kvinnehelsefysioterapi er et fagfelt som hovedsakelig dekker forebygging og behandling ved forskjellige tilstander og plager som kan oppstå i de forskjellige delene av en kvinnes liv. Det inkluderer fødselsforberedelser, barseltid, eventuelle bekken- og graviditetsrelaterte plager og bekkenbunnsproblematikk hos kvinner og menn. I tillegg inkluderer det andre underlivsplager uten kjent patologi og bekkenplager som ikke er relatert til graviditet.

Kartlegging er en viktig del av behandlingen og det gjøres en grundig vurdering av plagene. Fysioterapeuten vil gjøre en funksjonsvurdering av bevegelsesmønstre, kartlegge smertemønstre og vurdere muskel- og skjelettsystemet, samt identifisere toalettvaner og avførings- og vannlatningsmønstre.

Tilrettelagt og tilpasset veiledning og behandling vil kunne redusere plager og hindre en forverring av disse plagene. Dette gjelder spesielt dersom plagene blir tatt tak i tidlig.

Behandlinger

Svangerskap

Omtrent halvparten av gravide kvinner får bekkenplager tidlig i svangerskapet, og tallet stiger til omtrent 60-70% sent i svangerskapet. Mye kan gjøres for å redusere disse plagene, spesielt av kvinnen selv ved hjelp av veiledning og tilpasning.

Kartlegging og veiledning av bevegelsesmønstre underveis i svangerskapet gjør at kvinnen kan tilpasse seg den voksende magen og belastningen en graviditet medfører. Trening er en viktig del av svangerskapsperioden, men det er mange som blir mer redd for å utfordre kroppen i graviditeten. Her kan veiledet trening og riktige øvelser gjøre en stor forskjell. Forberedelser frem mot fødsel er også noe fysioterapeuten kan hjelpe med, både med veiledet trening og veiledning rundt gunstige fødestillinger.

Barseltid

Selv om graviditeten er forbi, opplever mange kvinner at plagene kan vedvare en stund etter fødsel. Bekkenet har vært igjennom en lang og utfordrende periode under graviditeten, som avsluttes med en stor påkjenning under fødselen. Hos de fleste gir plagene seg etter kort tid, men hos noen kan plagene vedvare eller så kan det oppstå nye plager. Kvinner som har gjennomgått en keisersnittfødsel kan også ha vedvarende bekkenplager samt et tverrsnitt i abdomen de må ta hensyn til.

I tillegg får kroppen nye påkjenninger ved amming, løfting og krevende sovesituasjoner, så veiledning av bevegelser, løfting, bæring og ammestillinger kan være viktig. Det er også mange som er usikre rundt oppstart av trening – både full kropp og bekkenbunn. Her kan fysioterapeuten gjøre en grundig vurdering og gi råd rundt neste fase.

Bekkenbunn

Bekkenbunnen er en muskelgruppe som kler bekkenet på innsiden og har som funksjon å hindre ufrivillig tap av urin, luft og avføring, samt holde bekkenorganene oppe. Under fødselen gjennomgår bekkenbunnen en enorm belastning og mange kvinner får skader og plager i underlivet grunnet dette.

Det kan også oppstå plager grunnet en dysfunksjonell bekkenbunn hos kvinner (utenom fødsel) og hos menn. Spesielt kvinner som har gjennomgått menopause/overgangsalder kan få plager med inkontinens og underlivsprolaps. Plager som stammer fra bekkenbunnen kan innebære:

  • Rift/skade på bekkenbunn- og sfinktermuskulatur under fødsel
  • Urinlekkasje-/inkontinensproblemer
  • Luft-/avføringslekkasje
  • Underlivsprolaps (fremfall, nedfall)
  • Smertetilstander grunnet anspent muskulatur/triggerpunkter
  • Problemer med vannlatning og avføring
  • Smertetilstander i underlivet uten kjent patologi
  • Ereksjonsproblemer
  • Smertefullt samleie (dyspareuni)
  • Ufrivillige muskelspasmer i bekkenbunnen (vaginismus)

Fysioterapeuten vil sette i gang et opptreningstiltak der det er behov for det. Dette innebærer veiledning av riktig bekkenbunnstrening, samt bruk av eventuelle måleverktøy og elektrostimulering.

Dersom undersøkelsen avdekker smerter i bekkenbunsmuskulatur eller andre omliggende områder samt redusert avspenningsevne, vil tiltak igangsettes deretter. Det innebærer smertekartlegging, i tillegg til behandlingstiltak som tøyninger, massasje og/eller elektrostimulering.

Priser

Fysioterapi, 60 minutter1.100,-
Kontroll/ oppfølging, 30 minutter600,-

Kontakt

Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss, fylle ut skjemaet nedenfor eller bestille time online.

Online booking Ring oss

Materiell- og servicegebyr

Ved konsultasjon hos våre spesialister og behandlere tilkommer det materiell- og servicegebyr på kr. 100,-. Det kan også påløpe ekstrakostnader ved enkelte nødvendige undersøkelser og tjenester.

Finansieringsmuligheter

Hvordan betale