Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Betennelser i prostata. Prostatitt

Vi skiller gjerne mellom akutt og kronisk prostatitt. Dette vil ofte være et kunstig skille, ettersom en kronisk prostatitt kan blusse opp og bli akutt, og motsatt.

 

Vanligste årsak er at tarmbakterier invaderer blærebunnen og prostata, og vil gi symptomer som hyppig vannlatingstrang, svie ved vannlating og til dels smerter og hevelse i prostata. Pasientene føler ofte at de «sitter på en tennisball». Ved oppblussing av en akutt prostatitt kan vi erfare høy feber og vansker med å tømme blæren. Vi vil også kunne se at PSA kan stige dramatisk, uten at det er mistanke om kreft.

 

Riktig behandling her er antibiotika over 10 dager minst. Av og til kan det sees en abcess, en byll i prostata som hemmer vannlatingen. Denne kan tømmes gjennom rectum.

Det vanligste er kronisk prostatitt, som kan gi varierende ubehag i underlivet over tid. Vi ser ofte at det blusser opp ved f.eks. kulde og stress. Det er relativt vanlig med smerter i pungen samtidig, lokalisert til bitestiklene. Dette kan, over tid, svekke sædkvaliteten.

 

Vi ser stadig en sammenheng mellom dårlig tarmfunksjon, med endetarmsrifter, og prostatitt. Ved kroniske prostatitter har antibiotika sjelden noen plass, mens god anal hygiene og regulering av tarmfunksjonen kan bedre symptomene dramatisk.

    Kontakt oss i dag

    Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.