Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ufrivillig barnløshet (Infertilitet)

infertilitet

 Hos Nimo får du:

 • Kort ventetid
 • Time uten henvisning
 • Kveldsåpent
 • Lørdagsåpent
 • En moderne klinikk med topp utstyr
 • Kvinnelige og meget erfarne gynekologer
 • Omsorg og trygghet for deg  og din kropp 
infertilitet

Lurer du på noe?

Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg.

gynekolog/">

Booke time?

Hvert 7.par i fruktbar alder har problemer med å få barn

Hos en tredjedel ligger årsaken hos kvinnen , hos en tredjedel mannen, og i den siste tredjedel begge. Hos noen finner man ingen feil verken hos mannen eller kvinnen.

Når et par ikke har fått barn i løpet av 1 år regnes de som ufrivillig barnløse, og man starter da vanligvis en utredning. Er kvinnen over 35 år, starter man vanligvis utredning etter 6 mnd.

Årsaker hos kvinnen kan være tette eggledere, hormonelle forstyrrelser eller endometriose. Hos mannen kan man finne dårlig sædkvalitet.

Under første konsultasjon vil vi blant annet spørre om menstruasjonssyklus, eventuelle tidligere graviditeter og infeksjoner i underlivet, og om hvor lenge paret har forsøkt å få barn. Kvinnen undersøkes gynekologisk med ultralyd, hormonprøver og AMH  taes, og det avtales tid til undersøkelse av egglederne. 

Mannen får beskjed om å levere sædprøve. Alle disse undersøkelsene foretas på klinikken, og i løpet av 2-3 konsultasjoner er vanligvis paret ferdig utredet. Hvis det er mistanke om endometriose, vil vi eventuelt henvise kvinnen til en såkalt kikkehullsundersøkelse. Metoden kalles laparoskopi.

Behandling

Avhengig av utredningens resultat, bestemmes videre behandling. 

Enklest er tablett behandling som skal stimulere eggproduksjonen.

Hvis dette ikke virker velger man ofte å gå videre til såkalt lavdose eller høydose behandling med hormoner i sprøyteform.

Er egglederne tette, er IVF ( in vitro fertilisering/ prøverørsbehandling) den vanligste behandling. 

Hvis det ikke er funnet noe galt hos kvinnen eller mannen, og paret ikke er blitt gravide med Letrezol,  Clomiphen- eller hormoner, vil det også ofte anbefales IVF. 

Hvis sædkvaliteten er dårlig, kan det være aktuelt med en type prøverørsbehandling som kalles ICSI (mikroinjeksjon) eller TESA/MESA (uthenting av sæd fra testiklene/bitestiklene).

Ønsker dere informasjon vedrørende  vårt behandlingstilbud, ta gjerne direkte kontakt med gynekolog og spesialist på ufrivillig barnløshet Dr. Merete Blakstad på tlf. 922 29 896. 

 

  Vår spesialist på ufrivillig barnløshet

  Dr. Merete Blakstad

  Dr. Merete Blakstad

  Gynekolog og spesialist på ufrivillig barnløshet

  Merete  har arbeidet med barnløshet siden 1988. Tidligere har hun jobbet på Infertilitetsklinikken på Ullevål Sykehus og Volvat og en gynekologisk klinikk i Oslo.

  Hun har lang og bred erfaring når det gjelder  utredning  og behandling av barnløse par og single kvinner.

  Merete utfører blant annet på kvinnen: Undersøkelse av eggledere  (HyCoSy) , priming før IVF og stimulering av eggstokkene med tabletter  eller sprøyter.

  På mannen: sædprøve (swim up) og ultralyd av testikler og bitestikler. 

  Merete gjør også vanlig gynekologiske undersøkelser med celleprøve og ultralyd av underlivet. Hun utreder blant annet plager ved overgangsalderen.

  Merete samarbeider med klinikker i Norge, Sverige og Danmark m.m.,  alle med høy kompetanse innen IVF-behandling, egg frysning og  inseminasjon. Stimuleringen og ultralyds undersøkelsene vil foregå her  hos oss, og ekteparet reiser til klinikken når eggene skal hentes ut fra eggstokkene. Befruktningen og tilbakeføring av egg foretas også ved den eksterne klinikken. 

  Det er ingen ventetid ved disse klinikkene, og personalet står hele tiden til tjeneste for å svare på eventuelle spørsmål.

  Ønskes det informasjon vedrørende klinikkene og vårt behandlingstilbud, ta gjerne direkte kontakt med Merete Blakstad på tlf. 922 29 896.

  Lenker til klinikker Merete samarbeider med:

  Lenker til klinikker i Norge og nyttig informasjon: 

  Priser
  Konsultasjon Merete Blakstad kr. 950,-
  Kontroll Merete Blakstad kr. 600,-

  Infertilitet rammer mellom 10 – 15 % av alle par. Dersom man over lengre tid har prøvd å bli gravid uten å lykkes, har man et fertilitetsproblem, og det er kun en fertilitetssjekk av begge partene som kan avsløre og behandle tilstanden.

   

  Det kan være mange og komplekse årsaker til at en kvinne er infertil. Først og fremst trenger kvinnen friske og åpne eggledere, siden det er i disse at sædcellen befrukter egget. En skadet eller blokkert eggleder hindrer sæden i å nå frem til egget, og gjør dermed en befruktning praktisk umulig. Tidligere, kirurgiske inngrep på livmoren og egglederne, samt infeksjon grunnet seksuelt overførbare sykdommer kan også tette egglederne og hindre unnfangelse. Klamydia og gonoré er særlig forbundet med denne typen infertilitetsproblemer.

   

  En annen forklaring på infertilitet hos kvinner kan være prematur eggstokksvikt. En slik tilstand blir også kalt tidlig menopause, og fører til at eggstokkene slutter å fungere slik de skal i tidlig alder, gjerne når kvinnen ennå ikke er fylt 40 år.

  Endometriose er en annen mulig forklaring på infertilitet hos kvinner. I denne tilstanden begynner den indre overflaten av livmoren, kalt endometrium, å vokse andre steder: i egglederne, eggstokkene og i vevet rundt livmoren og i bekkenområdet. Endometriose kan føre til både arrdannelse og dannelse av syster som kan blokkere egglederne eller forstyrre prosessen der et befruktet egg fester seg. Endometriose kan også føre til smerter under samleie og smerter under både eggløsning og menstruasjon. Omtrent 30 – 50 % av alle kvinner som blir diagnostisert med endometriose opplever ufrivillig barnløshet.

   

  Hyperprolaktinemi er en annen tilstand som kan føre til vansker med å bli gravid. Prolaktin er et hormon som blir produsert i hypofysen, og som blant annet sørger for et stabilt miljø i kroppen. Ved hyperprolaktinemi produserer hypofysen for mye prolaktin og forstyrrer eggløsningsprosessen. Symptomer på denne tilstanden kan være uteblitt menstruasjon, redusert sexlyst og utskillelse av melk fra brystene. Brukt av enkelte typer medisiner som antidepressiva, opiater og enkelte blodtrykksmedisiner kan i noen tilfeller være årsaken til hyperprolaktinemi.

   

  Genetiske avvik, røyking, livsstil, kraftig vektoppgang eller vektnedgang, tidligere strålebehandling eller cellegift kan også føre til nedsatt fertilitet.

   

  I mange tilfeller er det mannens sædkvalitet som er årsaken til problemet, eller en kombinasjon av nedsatt fertilitet hos begge parter. Det er kun gjennom en grundig gynekologisk undersøkelse man kan finne årsaken til ufrivillig barnløshet – og deretter finne en løsning på problemet.

  gynekologisk undersøkelse. Hensikten er å påvise eller utelukke forstadier til kreft.

  I mange tilfeller kombineres en celleprøve med en mer generell gynekologisk undersøkelse. Dette omfatter undersøkelse av livmorhals, skjede og ytre kjønnsorgan.

  Helsedirektoratet og Kreftregistrert har siden 1995 anbefalt alle kvinner mellom 25 og 70 år å ta screeningundersøkelse med celleprøve av livmorhalsen minst hvert tredje år. På verdensbasis er livmorhalskreft en av de mest vanlige kreftformene blant kvinner, og i Norge får omtrent 300 kvinner denne diagnosen hvert år. Mer enn halvparten av disse har ikke fulgt anbefalingen om å ta celleprøve hvert tredje år. Behandling av forstadier til livmorhalskreft kan redusere både forekomst og dødelighet med over 80 %.

  Selve celleprøven kan være litt ubehagelig, men det hele er over på noen få sekunder. Innen 6 – 8 uker får du svar på undersøkelsen, og videre kontroll og oppfølging avhenger av svaret fra laboratoriet.

   Våre gynekologer

   Sabine Ehrig

   Sabine Ehrig

   Spesialist i gynekologi og fødselshjelp

   Dr. Sabine Ehrig er opprinnelig fra Tyskland og flyttet til Norge i 2006 fascinert av landets natur og mennesker. Hun studerte medisin ved Georg August universitet Gøttingen i Tyskland med avsluttet eksamen i 2002.

   Spesialistutdannelsen utført ved Asklepios klinikken i Goslar/Tyskland og Helgelandssykehus Sandnessjøen med avsluttet spesialisteksamen i Tyskland i gynekologi/obstetrikk 2009. Hun har jobbet med gynekologi/obstetrikk siden 2002 med erfaring fra Tyskland og Norge.

   Sabine har jobbet som overlege ved Helgelandssykehuset fra 2009-2018.

   Fra 2018-2019 jobbet hun som gynekolog spesialist ved sykehus i Vestfold/Tønsberg.

   Sabine har jobbet i mange år med alle spekter innen gynekologi/obstertikk, med også bred kirurgisk erfaring. Hun viser spesiell interesse innen vulvalidelse, fremfallsproblematikk og urogynekologi.

   Sunniva Jacobsen Hochnowski

   Sunniva Jacobsen Hochnowski

   Spesialist i gynekologi og fødselshjelp

   Sunniva er utdannet cand.med ved Jagellonian University i Krakow, Polen, og startet turnustjeneste i Drammen i 2007. Hun har jobbet som gynekolog ved Drammen sykehus siden 2009 der hun også fullførte spesialistutdanningen sin.

   Sunniva er spesialist i gynekologi og fødselshjelp. Hun har erfaring både fra sykehus og privat praksis med utredning og behandling av blant annet uregelmessige blødninger, celleforandringer, hormonforstyrrelser, prevensjon, infertilitet/barneønske og oppfølging i svangerskap.

   Merete Blakstad

   Merete Blakstad

   Spesialist på ufrivillig barnløshet og spesialist i gynekologi og fødselshjelp

   Merete  har arbeidet med barnløshet siden 1988. Tidligere har hun jobbet på Infertilitetsklinikken på Ullevål Sykehus og Volvat og en gynekologisk klinikk i Oslo.

   Hun har lang og bred erfaring når det gjelder  utredning  og behandling av barnløse par og single kvinner.

   Merete utfører blant annet på kvinnen: Undersøkelse av eggledere  (HyCoSy) , priming før IVF og stimulering av eggstokkene med tabletter  eller sprøyter.

   På mannen: sædprøve (swim up) og ultralyd av testikler og bitestikler. 

   Merete gjør også vanlig gynekologiske undersøkelser med celleprøve og ultralyd av underlivet. Hun utreder blant annet plager ved overgangsalderen.