Endometriose
Intervju med gynekolog Dr. Nina Willumsen
Kort om Dr. Nina Willumsen
Nina Willumsen er utdannet gynekolog, og har vært avtalespesialist med egen praksis i Drammen siden 2005. Hun har lang og bred, klinisk erfaring fra blant annet Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Haukeland sykehus, almennmedisin og forskning. Hun har også en doktorgrad i klinisk biokjemi, og er blant Norges første til å bli utdannet innen funksjonell medisin.
Ønsker du behandling av endometriose?
Nimo holder til i Drammen sentrum og har et bredt fagmiljø med eksperter som kan hjelpe deg med å finne best mulig behandling for at du skal få det bedre. Nimos gynekologer er kvinnelige og hjelper årlig flere tusen pasienter med sine plager. Du får time raskt og trenger ingen henvisning.
Kort om Nimo Klinikken
Nimo Klinikken er en helseklinikk med høyt utdannede eksperter innen en rekke fagfelt. Det er du som pasient som står i sentrum, og Nimo har din helse som første prioritet. Klinikken ligger i Drammen sentrum ca 5 min spasertur fra toget. Pasienter kommer fra hele Norge for å få hjelp av Nimos eksperter da Nimos fagmiljø er eksepsjonelt godt.
Lurer du på noe?
Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg.
Booke time?
Fakta
Hva er endometriose?
Endometriose er en kronisk inflammatorisk tilstand hos kvinner der man får sterke smerter ved menstruasjon og noen ganger ved eggløsning. Noen kvinner har kroniske lave magesmerter pga. endometriose.
Hvor mange har endometriose?
Prevalensen (forekomsten) av endometriose er ca. 10% blant av alle kvinner.
Generelle spørsmål
Hva betyr endometriose?
Endometriose er en tilstand der det finnes et vev i bukhulen som likner på vevet som utgjør slimhinnen i livmorhulen, såkalt endometrium. Når man har menstruasjon blør det også fra endometriosevev inne i bukhulen og det er det som fremkaller de karakteristiske sterke smertene hos kvinner med endometriose.
Noen ganger ligger det endometriosevev inne i livmorveggen, i myometriet, og det kalles for adenomyose som er en intern endometriose.
Dersom vevet ligger utenfor livmoren kalles det ekstern endometriose og det kan befinne seg inne i egglederen, på blæreveggen, på tarm eller i bukhinnen og i sjeldne tilfeller på øvrige organer utenfor bekkenet.
Hva skyldes endometriose?
Man kjenner ikke til årsaken til endometriose fullt ut ennå, men det finnes to hovedhypoteser.
- Den ene er at endometriose oppstår når rester av fostervev i bukhinnen omdannes til livmorslimhinne. Både livmorslimhinnen og bukhinnen stammer fra samme type fostervev og dette kan være en forklaring på hvordan det skjer.
- Den andre teorien som mange mener er den riktige, er at man får en retrograd blødning under menstruasjon, der noe blødning kommer ut via egglederne til bukhulen. Dette skjer hos de fleste kvinner fra tid til annen, men hos kvinner med spesielt immunforsvar kan feil vev feste seg på utsiden av livmoren og danne små endometriose foci. Denne teorien støttes i stor grad av forskning på sammenhengen mellom endometriose og mikrobiomet i tarm, der de som har en dysbiose i tarm ser ut til i større grad å utvikle endometriose.
Endometriose er avhengig av at kvinnen er i reproduktiv alder og har tilstrekkelig østrogen, så endometriose forekommer hovedsakelig etter menarche og frem til menopause.
Hvorfor får man endometriose?
Det finnes en arvelig komponent som ser ut til å være av betydning for utvikling av endometriose. Dersom mor eller søster har endometriose er det økt risiko for at du også kan ha det.
Forøvrig kjenner vi ennå ikke til den direkte årsaken til utvikling av endometriose, men det forskes mye på to hovedteorier til at noen kvinner får denne sykdommen og vi må avvente flere resultatet av forskning før vi kan si med sikkerhet hva som er årsaken.
Hvor vanlig er endometriose?
Det er noe varierende tall for forekomsten av endometriose i den kvinnelige befolkningen, men det er vanlig å anta at prevalensen er ca. 10%.
- Forekomsten av endometriose hos kvinner med dysmenore er 40-60%.
- Forekomsten hos kvinner som sliter med å få barn, subfertilitet, er 20-30%.
Hvordan får man endometriose?
Endometriose starter med sykliske underlivssmerter, gjerne i forbindelse med menstruasjon eller eggløsning, eller som mer kroniske smerter. Vi vet ikke helt årsaken til hvorfor noen kvinner får denne kroniske smertetilstanden, men det tar fortsatt lang tid å få stilt denne diagnosen, i Norge tar det i gjennomsnitt 7-8 år fra smertene starter til diagnosen er stilt ved hjelp avkikkhullsoperasjon.
Er endometriose farlig?
Endometriose er ikke farlig, men det er en kronisk smertetilstand som fører til redusert livskvalitet, redusert evne til å bli gravid og mange kvinner med endometriose har økt sykefravær fra skole, utdanning og jobb.
Endometriose kan også føre til smerter ved samleie som gjør det vanskelig for mange kvinner å starte og etablere familie.
Hvordan utrede endometriose?
Både allmennleger og gynekologer bør kjenne til symptomene kvinner med endometriose presenterer i konsultasjonen. Det kan foreligge atypiske forløp, men ved smerter i underlivet og spesielt sykliske smerter, bør og skal legen tenke på diagnosen endometriose.
Ofte er det første man forsøker å starte med prevensjon i en eller annen form, helst på en måte som stopper menstruasjonsblødningene.
Dersom smertene opphører når det ikke foreligger blødning vil det være en sterk indikasjon på at kvinnen kan ha endometriose.
For å stille diagnosen sikkert, må man ofte gjøre en kikkhullsoperasjon for å se de klassiske blå-røde eller brune små flekkene på bukhinnen som bekrefter diagnosen, gjerne ved at det tas en biopsi av forandringen som sendes til et patologisk laboratorium.
Noen ganger forekommer det en endometriose cyste på eggstokken og da anbefales det en operasjon for å fjerne cysten som ofte kalles en sjokoladecyste.
Hvilke symptomer har man med endometriose?
Menstruasjonssmerter er det vanligste symptomet på endometriose, hos noen kommer det noen dager i forveien av blødningen, og det er ofte sterke smerter der vanlige smertestillende kommer til kort.
Kroniske smerter i nedre del av abdomen og bekkenet kan gi kvalme, tretthet, søvnproblemer osv.
Andre symptomer på endometriose kan være smerter ved samleie, kramper etter samleie, smerte ved vannlating eller avføring og for mange kvinner med endometriose er det vanskelig å oppnå graviditet
Hvordan oppleves endometriose?
Kvinner med endometriose opplever periodevise sterke smerter og mange er avhengige av smertestillende. De fleste bruker langtidsvirkende prevensjon som kan dempe smertene eller fjerne dem helt, men i perioder kan de likevel kjenne på kramper og smerter i underlivet.
Mange kvinner som har fått diagnosen endometriose er engstelige for ikke å kunne få barn.
Kvinner med endometriose anbefales å ikke vente for lenge med å forsøke å oppnå graviditet, og det legger press på mange på å finne en partner.
Det mange kvinner med endometriose gir uttrykk for er at det er vanskelig å planlegge ferier, hytteturer og andre aktiviteter da de evt. må avlyse dersom de får sterke smerter. På samme måte er de mye borte fra skole, utdanning og jobb.
Er endometriose vondt?
Sterke menstruasjonssmerter er det som karakteriserer endometriose, så bruk/sterke vanlige smertestillende.
Hvem får endometriose?
Vi vet ikke hvem som får endometriose annet enn der det er utbredt i familien.
Når får man endometriose?
Endometriose kommer vanligvis fra menarche til menopause, altså i den fertile perioden i kvinnens liv.
Hvordan unngå endometriose?
Det vet vi ikke svaret på.
Hvordan behandle endometriose?
Endometriose behandles best ved at kvinnen unngår å ha menstruasjon, og i de fleste tilfellene gis kontinuerlige p-piller, hormonspiral, p-stav eller p-sprøyte. I tillegg har kvinner med sterke smerter behov for smertestillende som Naproxen, Cataflam eller Nobligan. Mange behandles også med GnRh analog som procren som bringer dem i en kunstig overgangsalder, noen får mye hetetokter og man anbefaler da adback med østrogen.
Er endometriose arvelig?
Dersom mor eller søster har kjent endometriose er det større risiko for at kvinnen kan ha endometriose.
Hvordan bli kvitt endometriose?
I tillegg til hormonell behandling og operasjon der man fjerner endometriosevev med diatermi eller kirurgisk fjerning, er det ingen andre muligheter for å fjerne endometriose.
Behandlingsalternativer:
- Kontinuerlige p-piller
- Hormonspiral
- P-stav
- P-sprøyte
- Kikkhullsoperasjon med fjerning av synlig endometriosevev
- GnRh analog som Procren
- Operativ fjerning av endometriomer
- Operativ fjerning av livmor
- Ved dyp infiltrerende endometriose som omfatter tarm og andre organer tverrfaglig tilnærming på spesialsykehus
Har du noen tips for de som lider av endometriose?
For kvinner som lider av endometriose er det viktig med livsstilstiltak som sunt kosthold, tilstrebe en god tarmhelse, redusere stress, god søvnhygiene med 7-8 timer per døgn, regelmessig mosjon, unngå overvekt og tilstrebe gode relasjoner i familie og ellers.
Kan man behandle endometriose selv?
Nei, endometriose krever spesialistbehandling og kan ikke kureres ved hjelp av egenbehandling. Livsstil er viktig, men endometriose krever en tilnærming med spesialistvurdering og behandling med mindre det er minimale plager.
Kan man få barn når man har endometriose?
Mange endometriosepasienter lurer på muligheten til å få barn. Vi svarer etter beste evne, men det finnes ikke en 100% sikker fertilitets sjekk, men vi kan utføre kontrastundersøkelse av eggledere for å se om de er åpne og vi kan utrede med hormonanalyser og Anti Muller Hormon (AMH)som gir et svar på kvaliteten på eggene.
Hvordan kan Nimo hjelpe deg?
På Nimo Klinikken har vi flere dyktige gynekologer med lang erfaring innen diagnostisering og behandling av endometriose. Vi har en ny og moderne ultralyd park som gjør det enklere å visualisere adenomyose i livmor og endometriose i bekken i tillegg til endometriomer, fri væske og andre kliniske tegn på adeno- og endometriose.
Nimos gynekologer er opptatt av en helhetlig tilnærming til endometriose eller adenomyose med persontilpasset utredning og behandling og bruk av tverrfaglig kompetanse.
Nimo har også ernæringsterapeut som kan hjelpe til med vektreduksjon, sunt kosthold, hormonbalanse, opprette balanse i tarm ved irritabel tarm, inflammatorisk tarmsykdom osv.
Nimos sexolog kan hjelpe til med smerter ved samleie, manglende sexlyst og andre problemer i samlivet grunnet endometriose/adenomyose.
Hos Nimo får du hjelp av bekken fysioterapeut som kan hjelpe med bekkensmerter, lave ryggsmerter, smerter ved samleie og dype støt, vannlatingsplager som hyppig vannlating, smerter ved vannlating og problemer med å tømme blæren.
I tillegg har Nimos urolog som utfører cystoskopi og andre undersøkelser av vannlatingsplager hos kvinner.
Før operasjonen
Hvordan er tiden før operasjonen?
I tiden før operasjonen må pas. fortsatt ta smertestillende og hos mange er behandling for å unngå menstruasjonsblødninger allerede igangsatt. Ventetiden på diagnostisk laparoskopi (kikkhullsoperasjon) er vanligvis 5-7 uker.
Hvordan utføres en behandlingen av endometriose?
Behandlingen av endometriose-smerter er som oftest ved å finne en hormonell behandling som stopper menstruasjonsblødningene i tillegg til smertestillende etter behov, men først må diagnosen stilles ved kikkhullsoperasjon som det vanligste inngrepet, evt. operativ behandling for større endometriose cyster.
Pasienten kommer tilbake til behandlende gynekolog for videre oppfølging av endometriose behandlingen og justeres etter effekt og virkning.
Dersom man ikke oppnår smertefrihet og har mistanke om dyp infiltrerende endometriose henvises pasienten til sykehus med spesialkompetanse på endometriose.
Under behandlingen
Kan det oppstå komplikasjoner?
Mange kvinner med endometriose får bivirkninger av behandling, særlig dersom de må gå på GnRh analog evt. med add back med østrogenbehandling. Pas. bør informeres om de vanligste bivirkningene og ha mulighet til å ta kontakt med behandler for spørsmål eller kraftige bivirkninger.
Pasienter som er operert kan oppleve komplikasjoner som infeksjon eller blødning etter operasjonen eller skade på omkringliggende vev som blære, tarm eller bukhinne.
Gjør behandlingen vondt?
Det kan være litt ubehag og smerter ved innsetting av hormonspiral eller p-stav , men vanligvis ikke noe å grue seg for.
Under operative inngrep ligger pasienten i narkose og kjenner ingenting.
Etter operasjonen
Hvordan er tiden etter behandlingen?
Etter et operativ inngrep er det viktig å ta det med ro og følge de anbefalingene legen på sykehuset har gitt. Pga. narkose og inngrep må man vanligvis være sykemeldt noen dager og ta det med ro.
Er det noe man bør unngå etter behandlingen?
Etter inngrepet er det viktig å holde seg i ro, ikke ha samleie, vurdere smerter og ubehag og gradvis trappe opp aktivitetsnivået. Ved feber, smerter eller økende ubehag er det viktig å kontakte behandlende lege.
Finansiering
Hva koster behandling av endometriose?
I det offentlige, dvs. hos fastlege, avtalespesialist eller offentlig sykehus koster behandlingen gjeldende takster i Normaltariffen.
Hos privat spesialist i gynekologi eller på privat sykehus gjelder den enkelte klinikkens prisliste.
Kan man få dekket behandling av endometriose?
Medisinene som brukes til å behandle endometriose er stort sett på blå resept, men da må diagnosen være sikker.
Våre gynekologer
Nina Willumsen
Spesialist i gynekologi og fødselshjelp
Overlege Dr. med. Nina Willumsen har jobbet i mange år ved kvinneklinikkene på de store sykehusene i Norge, bl.a. Haukeland sykehus, Stavanger Universitetssykehus, Ullevål sykehus og Rikshospitalet. I 1996 tok hun en doktorgrad i klinisk biokjemi ved avd. for klinisk biokjemi ved Haukeland sykehus. Dr. Willumsen er også utdannet ved Institutt for klinisk biokjemi i USA, og har hospitert ved mange klinikker i Europa og USA.
Dr. Willumsen er avtalespesialist i gynekologi og fødselshjelp i Drammen. I Nimo klinikkens lokaler i Drammen tar hun også imot pasienter fra det offentlige helsevesenet der man trenger henvisning fra fastlege for å få time.
Hun tilbyr nå private timer for gynekologi og kvinnehelse mandag og torsdag etter kl. 16.00. For å booke en privat time med Dr. Willumsen, bruk online booking eller ring Nimo klinikken på tlf. 31 30 09 11. Alle pasienter som ønsker en vurdering hos Dr. Willumsen må bestille en konsultasjon for å få en helhetlig vurdering.
Sabine Ehrig
Spesialist i gynekologi og fødselshjelp
Dr. Sabine Ehrig er opprinnelig fra Tyskland og flyttet til Norge i 2006 fascinert av landets natur og mennesker. Hun studerte medisin ved Georg August universitet Gøttingen i Tyskland med avsluttet eksamen i 2002.
Spesialistutdannelsen utført ved Asklepios klinikken i Goslar/Tyskland og Helgelandssykehus Sandnessjøen med avsluttet spesialisteksamen i Tyskland i gynekologi/obstetrikk 2009. Hun har jobbet med gynekologi/obstetrikk siden 2002 med erfaring fra Tyskland og Norge.
Sabine har jobbet som overlege ved Helgelandssykehuset fra 2009-2018.
Fra 2018-2019 jobbet hun som gynekolog spesialist ved sykehus i Vestfold/Tønsberg.
Sabine har jobbet i mange år med alle spekter innen gynekologi/obstertikk, med også bred kirurgisk erfaring. Hun viser spesiell interesse innen vulvalidelse, fremfallsproblematikk og urogynekologi.
Jasprit Panaich
Spesialist i gynekologi og fødselshjelp
Mer informasjon kommer.
Vi holder åpent som normalt.
Vi er en medisinsk klinikk som har strenge krav til smittevern, og har innført enda strengere smitteverntiltak som følge av Corona-smitte. Det er trygt å komme til Nimo klinikken, og vi tar pasientsikkerhet på alvor.