Gastrokirurgi i Drammen
Dr.med. overlege Sigrid Groven er en svært erfaren og dyktig gastrokirurg som nå har kveldspoliklinikk ved NIMO klinikken i Drammen. Henvisning fra fastlege er ikke nødvendig og det er kort ventetid for utredning og behandling.
Hos Nimo får du:
- Kompetanse
- Kvalitet
- Omsorg
Gastrokirurg - priser
Konsultasjon hos privat gastrokirurg fra:
2.200,-
Kontroll fra:
1.800,-
innen 6 mnd.
Rektoskopi fra:
3.400,-
med strikk fra:
1.300,-
Rekonsultasjon for å sette på flere strikker fra:
3.400,-
Ultralyd fra:
400,-
Fjerning av føflekk (på hele kroppen) fra:
3.000,-
Tillegg for flere føflekker, pr. stk.
1.000,-
Fjerning av lipon / atherom:
5000,-
Materiell
Bedøvelse/kirurgisk utstyr/annet materiale fra:
150,-
Blodprøver
200,-
Kontroll av urin
200,-
Lurer du på noe?
Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg.
Booke time?
Vanlige problemer
Vårt gastrokirurgiske tilbud omfatter:
Kroniske eller tilbakevendende magesmerter
Endetarmsplager
Undersøkelse med ano-/rektoskopi (kikkertundersøkelse av endetarm)
Hemorroider
Behandling av lekkasjeplager fra endetarmen med nervestimulering og målrettet fysioterapi med bekkenbunnstrening
Analfissur
Brokk
Føflekker og fettkuler
Endetarmsfremfall (prolaps)
Lekkasje av luft/avføring
Undersøkelse av ringmuskelens anatomi (utseende) og endetarmens knipemuskler kartlegges med innvendig ultralyd
Behandling av smertefulle sprekker i endetarmsåpningen
Vårt gastrokirurgiske tilbud omfatter:
Kroniske eller tilbakevendende magesmerter
-Gjennomgang av relevant sykehistorie
-Klinisk undersøkelse
-Blodprøver etter behov
-Videre henvisning til røntgenundersøkelse som ultralyd, CT eller MR ved behov
-Videre henvisning til undersøkelse av magesekk og ende-/tykktarm ved behov
Brokk:
-Undersøkelse ved spørsmål om brokk
-Råd i forhold til operasjon dersom brokk påvises
Endetarmsplager:
-Smerter, kløe, svie, blod i avføringen, slim i avføringen
-Hemorrider
-Lekkasje av luft eller avføring
-Fissurer
-Fistelproblematikk
-Endetarmsfremfall (prolaps)
Undersøkelse med ano-/rektoskopi (kikkertundersøkelse av endetarm)
Undersøkelse av endetarmens knipemuskler med innvendig ultralyd
Behandling av hemorrider og endetarmsfremfall med strikkligering og kirurgisk fjernelse
Behandling av smertefulle sprekker i endetarmsåpningen
Behandling av lekkasjeplager fra endetarmen med nervestimulering og målrettet fysioterapi med bekkenbunnstrening
Føflekker og fettkuler
Kirurgisk fjernelse av fettkuler og føflekker på hele kroppen (unntatt ansikt)
Hemorrider
Hemorrider er utposninger/åreknuter i blodåresystemet i endetarmen. Typiske plager fra hemorider er blødninger, smerter, kløe og eventuelt synlige forandringer på utsiden. For å stille diagnosen må endetarmsåpningen og endetarmen undersøkes både på utsiden og innsiden med en kikkert (anoskopi og rektoskopi).
Hemorrideplager kan komme og gå, og vil ofte påvirkes av diare eller forstoppelse. For å redusere hemorrideplager er det viktig at avføringen holdes myk. Vi anbefaler fiberrik kost, regelmessig mosjon og minst mulig pressing ved toalettbesøk. Ved renhold anbefales parfymefrie produkter samt parfymefrie våtservietter.
I perioder der plagene er større kan man kortvarig behandles med hemorridesalver og/eller stikkpiller.
Hemorider med kroniske plager kan behandles med strikkligatur eller operasjon, eller en kombinasjon av begge metodene.
Endetarmsfremfall (prolaps)
Endetarmsfremfall en tilstand der deler eller hele endetarmsslimhinnen vrenger seg ut gjennom endetarmsåpningen. Oftest har man følelse at en større kul kommer ut i forbindelse med avføring, eller kulen kan være ute mer eller mindre konstant. Slike fremfall kan gi plager med avføringen, følelse av at endetarmsåpningen ikke er tett, eller blod/slim fra tarmen.
Lekkasje av luft/avføring
Lekkasje av luft/avgøring kan skyldes hemorrider, endetarmsfremfall eller polypper/svulster i endetarmen. Hos noen kan det skyldes skader av endetarmens ringmuskler eller barnefødsler, eller man kan ha redusert funksjon av nervene som styrer ringmusklene. Utredning består av en anorektoskopi samt innvendig ultralyd for å kartlegge ringmuskulaturens anatomi og knipeevne. Dersom årsaken til lekkasje er svekket ringmuskulatur vil behandlingen initialt bestå av avføringsregulering samt nervestimulering og målrettet bekken bunnstrening for å bedre ringmusklenes knipeevne.
Analfissur
Analfissur er et sår eller en sprekk i endetarmsåpningen som gir store smerter i forbindelse med avføringen, og det tilkommer en spasmetilstand i ringmusklene som vedlikeholder smerten i lang tid etter toalettbesøket. Diagnosen mistenkes ofte allerede ved samtale med pasienten før undersøkelse, mens den bekreftes ved undersøkelse med anoskopi. Behandlingen består av smertestillende gele i endetarmsåpningen, smertestillende salver, avføringsregulerende samt evt. Injeksjon av muskelavslappende injeksjon i ringmuskulaturen for å bryte muskelspasme og fremme sårtilheling.
Brokk
Brokk er en defekt i bukveggen der innhold fra bukhulen tyter ut gjennom defekten og lager en kul på utsiden. Defekten kan være alt fra få millimeter til store/flere defekter som måler mer enn 20 cm i diameter. Kulen som buler ut kan inneholde fett fra bukhulen, tarm eller urinblære.
Brokk kan komme i operasjonsarr der bukveggen er svekket, og man kjenner da en kul i området der arret er. Brokk kan også oppstå uten at bukveggen er svekket etter tidligere kirurgi. Slike brokk kommer typisk i navlen, i midtlinjen mellom navlen og brystbenet eller i lyskene. Ofte kan diagnosen stilles med en målrettet klinisk undersøkelse. Noen ganger er det behov for tilleggsundersøkelser enten i form av ultralyd eller CT.
De fleste brokk er ufarlige, og det er da graden av plager som avgjør om det er behov for operasjon. Brokk der kulen til stadighet er øm og vond bør som regel opereres.
Kroniske eller tilbakevendende magesmerter kan ha mange årsaker.
Slike magesmerter bør utredes for å se om det er mulig å finne årsak eller forklaring på plagene. Årsaker kan være gallestein, stein i urinleder, magesår, brokk, polypper eller svulster i mage-tarmsystemet, cyster i eggstokkene eller sykdommer i indre organer. Utredning består initialt av gjennomgang av relevant sykehistorie, klinisk undersøkelse samt orienterende blodprøver. Dersom det er behov bestilles supplerende utredning i form av røntgenundersøkelser, endoskopier (kikkertundersøkelse av mage-tarmsystemet: gastroskopi, coloskopi, rektoskopi) eller utvidete blodprøver. Det kan også bli behov for konsultasjon hos lege med spesialkompetanse på funksjonell medisin.
Anoskopi og rektoskopi
Dette er undersøkelse av endetarmsåpningen(anoskopi) og endetarmen (rektoskopi). Under undersøkelsen sitter du i en gynekologstol slik at undersøkelsesforholdene blir optimale. Selve skopet er en kikkert som består av et stivt, gjennomsiktig rør med en lyskilde i enden. Skopet føres inn i endetarmen samtidig som man blåser luft inn slik at tarmen utvider seg litt foran skopet. Det blir da enklere å føre skopet innover i tarmen og man får god oversikt over slimhinnen i tarmen slik at den kan inspiseres. Hvis kirurgen ser forandringer i slimhinnen kan man ta prøve av dette gkjennom skopet, f.eks. hvis det påvises polypper eller svulster i tarmen. Dersom det påvises hemorrider kan det behandles med strikkligatur gjennom skopet.
Undersøkelsen er gjort på noen få minutter. Noen opplever litt ubehag, mens svært få opplever det som smertefullt. Det er ikke behov for smertestillende medisiner, og du kan være i normal aktivitet igjen umiddelbart.
Innvendig ultralyd er en undersøkelse der ringmusklenes anatomi (utseende) og knipeevne kartlegges.
Under undersøkelsen sitter du i en gynekologstol slik at undersøeklsesforholdene blir optimale. Selve ultralydproben er rørformet og med tykkelse som en finger. Proben føres forsiktig inn i endetarmsåpningen, og man får en visuell fremstilling av endetarmen på en skjerm ved siden av.
Strikkligatur av hemorrider
Stikklingatur av hemoroider foregår via anoskop. Kirurgen fører et tynt instrumen gjennom skopet. I enden av instrumentet er det et sug som suges fast i hemorriden på innsiden av endetarmen før man fester en ørliten strikk over hemorriden som er inne i suget. Denne strikken snører av blodforsyningen til hemorriden. Etter 10-14 dager faller strikken av- og det kommer ofte en blødning i forbindelse med dette. Groprosessen i forløpet fører til at hemorrhoiden seg og skrumper eller forsvinner. Denne prosessen tar 6-8 uker, man kan derfor ikke forvente full effekt av strikken før det er gått noe tid etter behnadlingen. Man kan sette på 2-3 strikker i samme prosedyre, og prosessen kan gjentas flere ganger med 2-3 måneders intervall til ønsket effekt. Noen ganger er det behov for operasjon av de utvendige hemorrhoidene, men etter innvendig strikk behandling kan den gjenværende utvendige komponenten bli så liten at operasjonen blir vesentlig mindre.
Før strikkligering m endetarmen tømmes med Klyx som til ano-rektoskopi. Selve prosedyren er ikke smertefull, og det er ikke behov for smertestillende medisiner. De 2-3 første dagene etter prosedyren kan man ha murrende smerter i nedre del av rygg/mage og mot endetarmen. Ved behov for smertestillende medisiner anbefales Paracet. Du an være i normal aktivitet etter prosedyren.
Forberedelser før anoskopi, rektoskopi og innvendig ultralyd.
Før disse undersøkelsene er det viktig at endetarmen er godt tømt. Dette gjøres med klyster (Klyx) hjemme 1,5 til 2 timer før undersøkelsen. Klyx kjøpes reseptfritt på apoteket og inneholder en væske som stimulerer endetarmen til å tømme seg. Klysteret føres inn i endetarmen før man klemmer på flasken og tømmer væsken inn i endetarmen. Knip igjen noen få minutter hvis du klarer. Hold deg i nærheten av toalettet – klysteret virker i løpet av noen minutter. Du kan spise og drikke som normalt helt frem til undersøkelsen.