Sterilisering, vasectomi
Mannlig sterilisering – Vasektomi
Vasektomi gjøres som en liten operasjon hvor sædlederen deles gjennom et ca 1 cm langt snitt på hver side av pungen. Inngrepet tar ca 30 minutter, og man kan regne med at besøket på klinikken tar ca en time.
Dette er et vanlig kirurgisk inngrep som på landsbasis utføres på ca 3000-4000 menn. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, vanligvis med lite ubehag under selve inngrepet. I og med at operasjonen gjøres i et ømfintlig område på kroppen må man regne med noe smerter i operasjonssårene og i lyskene de første 2-3 dagene, men de aller fleste er tilbake i normal aktivitet etter en ukes tid.
Vi anbefaler å bruke 1,5 gram Paracet (paracetamol) en time før du kommer, og at du kjøper inn Paracet 500 mg (eventuelt Ibux 400 mg i tillegg dersom Paracet alene ikke gir tilfredsstillende effekt) som du kan bruke etter operasjonen ved behov. De første 2-3 dagene anbefales et rolig aktivitetsnivå for å redusere risiko for blødning i operasjonssåret. Etter et par dager kan normalt aktivitetsnivå gradvis gjenopptas. Rolig arbeid (kontorarbeid o.l.) kan vanligvis gjenopptas første dag etter inngrepet.
Vasektomi er en av de sikreste prevensjonsmetodene, dog er ingen metode 100% sikker da det er beskrevet tilfeller hvor sædleder har rekanalisert seg etter operasjonen. Dette er imidlertid svært sjeldent, og det er svært uvanlig å oppnå graviditet etter at man har vært til etterkontroll som viser at ejakulatet ikke inneholder spermier. Inntil sædprøve har bekreftet at inngrepet har vært vellykket må man benytte andre prevensjonsformer. Man bør vente ca 3 måneder fra inngrepet til kontroll ved sædprøve. Dersom det skulle være sædceller til stede ved kontroll etter tre måneder gjør man ny kontroll en måned senere.
I Norge er hovedregelen at alle menn over fylte 25 år kan bli sterilisert hvis de ønsker det. For personer med psykisk utviklingshemming, personer med alvorlige sinnslidelser eller for menn under 25 år må egen søknad vurderes i steriliseringsnemnd (informasjon om dette finnes på helsedirektoratets nettsider).
Når man velger å bli sterilisert må man ha som utgangspunkt at dette er en endelig avgjørelse; det er ofte mulig å reversere steriliseringen senere, men det er aldri noen garanti for at reverseringen blir vellykket.
Inngrepet påvirker ikke seksuell lyst eller funksjon, og har heller ingen vesentlig innvirkning på væsken som kommer ut ved utløsning (noen kan synes at ejakulatet er litt mer gjennomsiktig når det ikke lenger inneholder sædceller).
Før man lar seg operere må man kjenne til mulige komplikasjoner, og vasektomi er et inngrep med relativt sjeldne og vanligvis ufarlige komplikasjoner i form av blødning eller infeksjon.
Det er vanlig å bli gul og blå i huden på pungen og rundt operasjonssårene, men dette blåmerket vil forsvinne av seg selv med tiden. Man vil vanligvis kunne kjenne en liten kul under huden der hvor sædlederen er delt.
Alle som vurderer å la seg sterilisere anbefales å lese gjennom informasjonsbrosjyren som ligger tilgjengelig på helsedirektoratets nettsider https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/informasjon-om-sterilisering
-Før inngrepet må man fylle ut skjemaet kalt “begjæring om sterilisering” som enten kan lastes ned fra helsedirektoratets nettsider eller fylles ut ved klinikken.
Dersom du ønsker samtale eller ytterligere vurdering før en eventuell operasjon kan du bestille vanlig konsultasjonstime ved klinikken. Dersom du ikke har ønske om ytterligere informasjon før inngrepet kan du bestille time direkte til operasjon hos oss. Om du bruker blodfortynnende medisin i form av Albyl-E kan du fortsette med denne uavhengig av inngrepet. Dersom du bruker andre blodfortynnende medisiner må dette vurderes individuelt før operasjonen.
Informasjon til deg som har fått utført vasektomi
Du må regne med noe ubehag i operasjonssårene og i lyskene de første par dagene etter operasjonen. Det er også vanlig at det oppstår blåmerker i området og man blir ofte både gul og blå i huden rundt sårene og på pungen.
Sårene i huden er lukket med tråd som blir borte av seg selv, og der er ingen sting som trengs fjernes.
Sårene sitter på et sted hvor det er vanskelig å få plaster eller bandasjer til å sitte, men det er vanligvis tilstrekkelig med en liten plasterlapp over helt i starten etter operasjonen. Når en ser at såret har lukket seg med en liten skorpe (etter et par dager) kan man dusje, men karbad frarådes den første uken etter inngrepet.
Vi anbefaler at du bruker Paracet som smertelindring. Paracet kan doseres iht pakningsvedlegget, og inntil 1 gram hver 6. time. Dersom Paracet alene ikke er nok kan du ta Ibux 400mg inntil x3 pr døgn. Både Paracet og Ibux kan kjøpes reseptfritt på butikk eller apotek.
Det kan være lurt å ta første Paracet når man kjenner at effekten av lokalbedøvelsen går ut et par timer etter operasjonen.
Vi anbefaler å ta det litt med ro de første 2-3 dagene etter inngrepet. Dette for å redusere risiko for blødning i operasjonssårene. Rolig arbeid (kontorarbeid e.l.) kan vanligvis gjenopptas første dag etter operasjonen.
Dersom det skulle bli stor hevelse i relasjon til sårene, eller om det skulle bli tegn til infeksjon med lokal rødme, smerter, puss/verk fra såret eller om du får smerter og feber er vår kirurg alltid tilgjengelig på mobil.
Når det er gått tre måneder etter inngrepet kan du få kontrollert sædprøve. Behandlingen er ikke fullført før slik prøve har vist at det ikke er sædceller i ejakulatet, og alternativ prevensjon må benyttes i mellomtiden. Man velger selv om man vil utføre kontrollen hos oss eller f.eks hos fastlegen (ikke alle fastlegekontor utfører dette – spør på fastlegekontoret dersom dette er aktuelt). Sædprøven bør være så fersk som praktisk mulig når du kommer til kontroll (i hvert fall fra samme dag).
Kontakt oss i dag
Har du spørsmål eller ønsker å bestille time, kan du ringe oss eller bestille time online.