Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kjøttkraft er en av de mest helbredende matvarene du kan spise, og faktisk noe av det første en fransk kokk lærer på kokkeskolen. Kraft er rik på proteinet kollagen, og består av aminosyrene prolin, glycin og glutamin. Disse bidrar til å styrke, beskytte og helbrede slimhinnene i tarmen og i huden.

Å lage maten hjemme fra bunnen av er selvsagt billigst og aller best. Kjøttben får du kjøpt i de fleste butikker, enten i ferskvaren eller i frysedisken. Du kan selv velge om du ønsker å benytte kjøttben etter kylling, koteletter, fiskeben eller skalldyr – smaken er like god uansett.

Under kommer oppskriften på storfekraft. Prøv den ut og føl deg helbredet!

Ingredienser:

  • 1 kg kjøttben, helst med marg
  • 2 gulrøtter, grovhakket
  • 2 selleristilker, grovhakket
  • 1 løk i båter
  • 2 hvitløk fedd, grovhakket
  • 1/2 ts naturlig salt
  • 1/2 ts hel pepper
  • 2 laurbærblad
  • Litt fersk persille eller andre tilgjengelige urter
  • 1/2 dl eplesidereddik
  • Ca. 2 ½ – 3 liter vann

Fremgangsmåte

Legg alle de grovhakkede grønnsakene i bunnen av en stor kjele, jerngryte eller Slow-Cooker.

Fordel kjøttbenet jevnt over, og hell på med vann til alt er dekket.

Gi det hele et oppkok, slå ned varmen og la det så på rett under kokepunkt i 24-48 timer.

Retten kan også settes i en gryte i ovnen på ca. 85-90 grader.

Når kraften er ferdigkokt, tar du ut kjøttbenet og siler kraften gjennom en sikt eller et dørslag.

For å unngå matsvinn, kan du bruke de kokte grønnsakene i en suppe eller stuing ved en senere anledning. Enkel tilberedning vil være å kjøre de raskt i en blender.

Hell kraften over på glass. Når kraften kjølner vil den ha en gelé-aktig konsistens, og fettet vil legge seg på toppen som et «lokk». Sistnevnte beskytter kraften, slik at du kan oppbevare den opptil 2-3 uker i kjøleskap.

Du kan også fryse ned kjøttkraften i ønskede porsjoner til senere bruk.

Dersom du ikke vil ha med alt fettet i buljongen, suppen eller sausen du skal lage, kan du ta vare på fettet i et eget glass og eventuelt bruke det til stekefett for annen matlagning.

Tips

Dersom du ikke har tid til å koke selv, kan du alltids kjøpe kvalitets kraft fra din lokale helsekostbutikk eller ferskvaredisken hos utvalgte matbutikker. Du kan også prøve et gelatin proteinpulver laget av tørket benbuljong, som kan puttes i alt fra smoothie til supper.

Vår ernæringsfysiolog anbefaler faktisk å drikke fersk buljong rett fra koppen hver dag!