Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

For mye eller for lite magesyre?

Har du hørt uttrykket at «vi spiser med våre øyne?» Når vi ser maten trigger det en masse nevrologiske reaksjoner og reflekser som får igang vår fordøyelse. Men det er ikke nok å se og svelge maten for å sikre at den blir fordøyd. Det viktigste er å få den absorbert inn i blodet gjennom at den først blir fordøyet. Mange mennesker tar for gitt at når man svelger mat så absorberer man alltid næringsstoffer fra maten. Dessverre stemmer ikke dette alltid. Mange leger f eks Dr. George Goodheart mener at amerikanere IKKE ALLTID absorberer næringen i maten de spiser. Han mener at 90 prosent av alle amerikanere produserer for lite magesyre og dermed ikke tar opp viktige næringsstoffer i maten.[1]

Det er viktig å få i seg næringsrik mat, men det er enda viktigere å sikre at alt blir absorbert inn i kroppen. Vi forstår prosessen bedre når vi fordyper oss i magesekkens funksjoner. Hjernen er mye mer kompleks enn magesekken –likevel er det svært lite som skal til for å ødelegge funksjonen til magesekken. 

Mageproblemer som gastroesophageal reflux disease (GERD) er den mest vanlige plagen i USA. Syrenøytraliserende er en av de de tre mest vanlige medisinene i USA og er også veldig vanlig her i Norge. Medisinen Nexium er på topp 2 og selger for over 6 milliarder bare i USA. I 2016 ble det skrevet ut resepter på syrenøytraliserende til 450 000 bare i Norge. Man tar sine medisiner og er fornøyd for en periode -til problemet oppstår igjen og mer medisin tas. Den amerikanske legen Jonathan Wright ga ut boken «Why stomach acid is good for you» i 2001 [5]. Her skriver han om magesekkens mekanismer og funksjoner og hvorfor de fleste kan gå rundt med for lite magesyre.

magesyre IBS irritabel tarm SIBO

 

Har du lite magesyre, da kan dette være tegn:

Oppblåsthet

Rapninger

Kvalme når du tar vitaminer og kosttilskudd

Halsbrann

Diaré

Mye luft

Ønske om å spise når du ikke er sulten

Fordøyelsesproblemer

Håravfall

Ufordøyd mat i avføring

Svake, sprø negler

Tretthet

Bakterielle infeksjoner (SIBO/ Helicobacter pylori)

Jernmangel/ anemi

Mangler ved andre mineraler, for eksempel vitamin B12, kalsium og magnesium

Proteinmangel

Nevrologiske problemer, som nummenhet, prikking og synsendringer

Rotten doft ved fis /avføring

 

Tilstander der det er observert lite magesyre:

De som noen gang har hatt problemer med magesekken kan fortelle at sure oppstøt virkelig er surt. Magesekken største oppgave er å produserer sur juice kalt hydrochloric acid (HCI). Når magesekken fungerer optimalt, vil syren i magesekken ha en pH på ca 1-3. For lage magesyren så må man bruke en stor mengde energi.

Magesyre energi

 

Studier har vist at vi trenger over 1500 kilokalorier hver dag for å produsere nok magesyre. Og disse kaloriene kommer fra våre cellers mitokondrier.  Når vi er trett, forgiftet, har søvnplager eller har problemer med å produsere energi ( vanlig ved kronisk tilstander) vil vi få mindre energi til å produsere magesyre. Mennesker med lavt blodsukker( ustabilt blodsukker) med en dårlig fordøyelse vil også ha større risiko for å lite magesyre eller for svak magesyre. Dessutom vil økt betennelse og stress redusere blodflødet til magesekken samt redusere produksjon av energi inne i mitokondrier som trengs for å produserer magesyre. [3,4,5]

Når det er redusert blodfløde samt energi vil dette redusere magesyren og vi vil ha vansker med å ta opp næringsstoffer fra maten. Lite magesyre vil gjøre det nesten umulig å bryte forbindelser mellom ulike molekyler i maten så vi kan ta ut vitaminer og mineraler som vi trenger for å fungere. Återigen så er det ikke hva vi putter i munnen men hva vi absorberer inn i blodet. 

Videre er intrinsic factor en viktig molekyl som vi trenger for å absorbere næringsstoffer som B12. Intrinsic factor blir skilt ut av de samme cellene som produserer magesyre. Derfor vil lite magesyre føre til at man også ikke kan ta opp B12 som er sett med anemi, nevrologiske sykdommer, demens for å nevne noen. B12 er kritisk for alt for mange biokjemiske prosesser. 

Tilstander som er sett med lite magesyre

Rapninger

Hikke

Sikker oppstøt / reflux

Dårlig ånde

GERD /LERD

Stinkende avføring

Lav B12/ folat

Anemi

Osteoporose

Lekktarm

Galleblæresykdom

Binyretretthet

Over & undermetylering

Tarminfeksjoner / SIBO

Kronisk tretthet

fibromyalgi

Multippel kjemisk følsomhets forstyrrelse

 

Den muskulære ovnen – magesekken

For å forstå hvordan magesekken fungerer så kan du tenke på en stor muskuløs pose som fungerer som en ovn. Ovnen hjelper deg til å koke “maten” gjennom å lage kjemisk surt miljø. Dette gjør at vi kan ta ut viktige næringsstoffer fra maten. Akkurat som en ovn må ha riktig temperatur så må magesekken ha nok magesyre for å kunne “ koke” maten. Om døren er åpen så kan ikke ovnen nå riktig temperatur og maten vil bli ødelagt. Det samme gjelder for magesekken. Om magesekkens “dør” lukkemuskelen ikke stenger seg vil det ikke bli produsert nok magesyre som det skal. I alla fall ikke surt nok. Om det er for lite magesyre så er det vanskelig for kroppen å fordøye maten. 

Vi lager ikke mat i ovnen med ovnen åpen. Ikke heller bør vi spise mat uten å ha nok magesyre. Det kritisk for vår helse å ha nok magesyre som også er fundamentet for god helse. Uten nok magesyre kan ikke magesekken gjøre sin jobb. 

Bildet under viser at vi har to “dører “i vår magesekk. Øvre “dør” Lower Esophageal Sphincter (LES) og den på slutten Pyloric Sphincter (PS).

 

magesekken anatomi

Den øvre «døren» (LES) må slappe av for å slippe gjennom mat som du putter i deg og som skal inn i magesekken. Når maten har entret inn i magesekken må den ytre «døren» lukke seg for at maten skal kunne bli fordøyd eller kald det «bli kokt». Hvis «døren» ikke lukker seg vil maten lett kunne gå oppover i halsen. Dette forårsaker mye smerte og er den store årsaken til sure oppstøt. Takk å lov har kroppen en mekanisme som forebygger dette.

Kroppens mekanisme for å forebygge sure oppstøt er å holde magesyre så sur som mulig gjerne pH på 3. Ved en juice under 3 vil «døren» automatisk lukke seg. Sur magesyre vil altså forebygge sure oppstøt/GERD, reflux gjennom stramme åt den øvre «døren» LES. 

En bra fordøyelse starter med magesyren

Det er kritisk å ha en kropp med nok magesyre i magesekken. Den er en ting å svelge maten men en annen å absorbere maten. Magesyren starter vår fordøyelse gjennom å påvirke utskillelsen av enzymer som protease som også bryter ned protein bindinger. Når magesyren  ikke er sur nok kan den skade halsen men er alikevel ikke sterk nok for å bryte ned maten. Magesyrens pH kan alså være rundt pH 5 men allikevel føles ille ut og gi smerter. Vestlig livsstil med mye stress, lite søvn, metylering problematikk, for mye sprøyter og gifter i maten, matallergier og intoleranser fører til at magesekken ikke produserer nok magesyre. Ved en magesyre på ph 5 vil ikke “døren” lukke seg. Maten vil kastes rundt i magesekken som en tørketrommel og en del av maten med syre vil kastes opp i esophagus (spiserøret) og lage smerter. Dette grunnet lite magesyre og en åpen “dør”LES. [1,3,5,]

Kroppen er eksperten og prioriterer det viktigste først

Lite magesyre påvirker vår benhelse, hjernehelse og vårt immunsystem. Vi er helt avhengig av magesyre for å kunne absorbere maten vi spiser. Vi øker risikoen for å bli syk når vi ikke får den næringen fra maten vi spiser. 

Når vi sen tenker over vårt vestlige kosthold og livsstil er det lettere å skjønne at det er større risiko for å ha lite magesyre. Dessverre ser det ut som magesekken er den første som blir stengt ned ved lite søvn, dårlig kosthold, stress, energimangel. Hvorfor skal kroppen bruke energi på å fordøye maten når man ikke har nok energi til å ta hand om celler, bygge opp et immunforsvar eller håndtere kroppens detox? 

Kroppen vil oss vel men er ikke uknusbar. Kroppen er derimot ekspert på å prioritere- den skrur ned magesyreproduksjonen for å spare energi for noe som er viktigere som som å ta hand om hjerte og hjerne. Men det er ikke helse uten overlevelse. I tillegg kan man ha overvekst av “Helicobakter pylori” bakterien i magesekken som gjerne er med på å reduserer magesyren.




Klar for å øke din helse og velvære?

På Nimo klinikken får du god veileding i magesyrebalansering noe som er helt kritisk for en bra fordøyelse. Sett deg opp på en time hos funksjonell medinsk lege eller ernæringsterapeuten Elisabeth Henriksson for å få hjelp med dette. Kontakt oss gjerne for mer informasjon og kostholdsveiledning innenfor tarmhelse.