Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kål er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Kålsortene vi stort sett bruker i Norge tilhører korsblomstfamilien, som består av 340 slekter med 3700 forskjellige arter. De mest kjente typene er hodekål, hvitkål, rødkål, rosenkål, kinakål, grønnkål, brokkoli, blomkål, kålrot, nepe, reddik og pepperrot.

Denne artikkelen tar for seg alle de helsemessige fordelene med disse grønnsakene, samt inspirasjon til matveien og hvordan du kan bruke de mer.

Full av viktig næring

Kålsorter har blitt dyrket i over 6000 år, og er antagelig den eldste grønnsaken vi vet om. Så langt tilbake som i romertiden ble de dyrket og brukt for sin medisinske egenskap. Hodekål inneholder blant annet kortison, som er betennelsesdempende. Andre viktige stoffer i korsblomstfamilien er polyfenoler og sulforafan, som begge har vist seg å hemme vekst av kreftceller.

Forebygger kreft

Rosenkål og brokkoli er anbefalt som viktige grønnsaker å innta for å forebygge kreft. Dette er på grunn av deres høye innhold av sulforafan, som er et kreftkjempende molekyl. Forskere har nemlig sett at sulforafan har evnen til å drepe isolerte kreftceller i endel typer kreft, som blant annet hjernesvulst hos barn, lymfoblastisk leukemi, brystkreft, tykktarmskreft og kreft i prostata.

For optimal virkning av sulforafan er det viktig å knuse brokkoliens små «knudrer» – da tas det lettere opp i kroppen. Disse grønnsakene er derfor ekstra fine å knuse eller mose, og lage supper eller pureer av. Dette gjelder særlig til barn eller de med spesielle ernæringsbehov.

Husk å tilbered kålen riktig

For å bevare all næring er det viktig at kåltypene ikke blir kokt for lenge. Den er derfor ekstra god å spise rå eller å dampe/ steke den lett, kun til den er mør. Dersom du er redd for at grønnsakene skal bli dårlig før du får spist de, er et smart tips å kutte de opp i ønskede biter og fryse de ned.

 


Grønnkål

Grønnkål er soleklar supermat! Den er en av kålsortene som inneholder mest jern, og er rik på A- og C-vitamin, kalsium, betakaroten og fosfor. Den har også både lavt energi- og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein. Prøv å dyrke den selv, den er veldig hardfør og tåler til og med frost.

Grønnkålen er veldig fin å steke, samt bruke i supper og stuinger. Du kan også ha den rå i salater, pesto og smoothies – for da får du mest næring.

Blomkål

Blomkålen er stappfull av næring og koster nesten ingenting! Den er rik på vitamin C og B (folat), som er godt for hjertet og produksjon av nye blodlegemer. I tillegg står den høyt på listen over mat som forebygger kreft. Pantestoffene tiocyanater og glukosinolater gjør nemlig denne jobben. Også her er det viktig å tygge blomkålen godt for å frigjøre disse stoffene.

Blomkål kan lett bli glemt blant gourmetmat og alle de nye mattrendene som oppstår. Den har dog gjort et comeback i form av ris – der en bytter ut den vanlige risen med blomkålsris.

Det har blitt så populært at butikker i utlandet faktisk selger ferdiglagd blomkålsris. Det er dog veldig lett å lage selv, du trenger faktisk kun å rive blomkålhodet i et rivjern!