Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

:Vi får høre at vi «er» våre gener og at man f.eks. har høyt kolesterol i slekten. Man får nesten inntrykk om at man er kontrollert av sin arv og at man bare må akseptere at man får samme sykdommer som sine foreldre. Noen bruker gener som en hvilepute fordi de tenker at de allikevel får problemer med overvekt, diabetes type 2,  etc siden de ligger i slekten. I genene. Men er det helt sant? Blir vi kontrollert av våre gener og er det absolutt ingenting vi kan gjøre med dette?

 

Livsstil er viktigere enn gener

For å svare på dette så vil vi nevne forskningen fra den anerkjente anatomiprofessoren Bruce Lipton som har brukt hele sitt liv til å forstå menneskets biologi og beteende. Han mener at dagens tankegang på gener og sykdom er helt feil og at vi kan påvirker våre geners uttrykk med vår lvistil.

 

“Our health is not controlled by genetics. Conventional medicine is operating from an archaic view that we’re controlled by genes. This misunderstands that nature of how biology works.” – Dr. Bruce Lipton.

 

Hva er epigenetikk?

Det er læren om hvordan eksterne eller interne faktorer som for eksempel livsstil, stress og søvn som skruer eller av gener.  Epigenetikk påvirker hvordan våre celler leser våre gener.  Dr. Bruce Lipton har skrevet tre bøker om hvordan epigenetikken kan berike våre liv gjennom mer kunnskap om hvordan påvirke våre geners uttryk. Uttrykk altså hvordan de leses av kroppen.

Dr. Lipton mener at når man får problemer med bilkjøringen (kroppen), må man ikke bare skylde alt på bilen (gener) uten se på føreren av bilen. Forskningen om epigenetikk viser at det ikke bare er bilen som fører til problemer når du kjører bilen. Det er føreren. Men om du ikke vet hvordan du skal kjøre bilen kan det skade bilen. Det å finne din livsstil er nøkkelen til å ta hånd om din bil og delene i bilen (gener og organer). Det er nødvendig å tenke sunne tanker, spise riktig, trene for å ikke skade bilen, og du trenger heller ikke nye deler [1]. 

 

«Man kan se det som at gener er støpeformer av data der du påvirker hvordan den dataen leses av din kropp.» – Bruce Lipton

 

Ta epigenetikken videre med epigenetiske gentester

For ca 10  år siden kom de fleste gentestene på markedet i Norge. Gentestene gir deg informasjon om din arv og om din biokjemi.  I tillegg har offentlige sykehus og noen spesialister begynt å teste sine pasienter for forskjellige sykdommer med hjelp av sykdomsbaserte gentester.  Det finnes også epigenetiske gentester.

Hva er forskjellen på epigenetiske og sykdomsbaserte gentester?

Den sykdomsbaserte gentesten tilbys på sykehus. [3] Den gir svar på dine gener for å få brystkreft. Mange bransjer har involvert seg og mener at det er uetisk å vite noe om sine gener.  Man bør ikke teste seg er kritikken. De fleste fikk med seg at den kjente skuespillerinnen “Angelina Jolie” opererte vekk sine bryst i 2013 for å redusere muligheten for å bli kreftsyk. Dette fordi hun tok en gentest som visste at hun hadde arvet gener for å få brystkreft. [4,5,6] Men dette er som å snakke om pære og eple. Vi vil trekke frem gentester som viser funksjon og ikke sykdom

 

«Vi betaler dyrt for å sikre vår bil og vårt hus, men hva med vår kropp?» – Elisabeth Henriksson, ernæringsterapeut

 

Sykdomsbaserte gentester vs. epigenetiske gentester

Gentester som offentlige sykehus tar i dag gir deg ikke noen verktøy for å kunne påvirke din helse. Du får vite hva du eventuelt kan bli syk av.

Nimo klinikken tar epigenetiske tester som viser ditt personlige genuttrykk. Disse testene gir deg ikke noen kunnskap om hvilke sykdommer du har arvet MEN gir deg informasjon om hvilke grep du bør gjøre og hva du kan implementere i ditt liv for å optimalisere din helse. En epigenetisk gentest gir deg tilgang til meget viktig informasjon du kan bruke som et verktøy for hvordan du kan oppnå en best mulig helse og sunn alderdom. På samme måte som du må ta en EU-kontroll på bilverkstedet kan en epigenetisk gentest og andre årlige tester brukes for å sikre at din helse vedlikeholdes.

Akkurat som at vi ønsker å ta vare på bilen eller sikre at huset ikke tar fyr, burde vi ikke også sjekke helsen og sikre at den er sunn?  Eller er mer etisk å benytte dette verktøyet som et utgangspunkt for rådgivning enn å ikke vite hva din kropp trenger for å være sunn?

 

Hva tester gentesten hos Nimo klinikken?

En gentest tester ulike variasjoner i våre gener som heter SNPs- Single Nucleotide Polymorphisms [2]. Disse variasjonene avgjør for eksempel hvor raskt du bryter ned koffein fra kaffe. Bryter man ned koffein langsomt er det lurt å unngå koffein og/eller ta grep for øke nedbrytningen. Forskning viser at høyt koffeininntak og langsom koffein-nedbrytning fører til økt risiko for høyt blodtrykk og søvnvansker (insomnia) [7,8].

 

 

Gentesten gir informasjon om: 

  • Behov for vitaminer, mineraler og antioksidanter (ikke minst hvilke former som er de beste for din kropp)
  • Høyere eller lavere behov av fett, karbohydrater og protein
  • Følsomhet for salt, melk, gluten, koffein, kald mat, stress m.m.
  • Din evne til å avgifte toksiner og hormoner
  • Tempo for nedbrytningen av nevrotransmittere (serotonin, dopamin etc) påvirker drivkraft, humør og konsentrasjon.
  • Større/lavere behov for næringstilskudd for å maksimere din prestasjon og restitusjon etter trening
  • Metylering: Vedlikehold av DNA,  avgiftning, oppbygging av nytt vev og nye celler samt omdannelse av nevrotransmitter og hormoner m.m. 

 

Gentesten viser deg dine viktigste helse-grep

Det florerer av tilskudd og dietter i markedet for å holde en sunn kropp. Man får følelsen av at man må gjøre “alt” og det er lett å føle at man ikke gjør “nok”.  Man skal spise vitaminer, mineraler, fettsyrer, antioksidanter, spise lavkarbo, vegetarisk, økologisk, trene riktig, stresse mindre, drikke mindre alkohol med mer.  Med en gentest er det lettere å prioritere hvilke tilskudd du trenger eller ikke trenger. Du får også vite hvilke matvarer du bør holde deg unna eller hvilke matvarer du bør spise mer av.  Det er også viktig å vite hvorfor du har «cravings» for ulike matvarer eller hvordan ditt blodsukker trigges av ulike matvarer. Du får også vite hvordan du lettest går opp eller ned i vekt.

Gentesten viser også hva du trenger å gjøre for å regulere din hormonelle aktivitet eller hva som skal til for å lettere bli gravid. Du får også informasjon om hvordan din kropp «tar ut søpla» gjennom kroppens avgiftning. Dette påvirker din mentale evne med hukommelse, kognitive funksjon humør, insomnia og stresstoleranse med mer [2]. Ikke minst får du vite din evne til å håndtere betennelsen, blodtrykk, kolesterol og homocystein balanse som er med på å redusere din risiko for hjerte -og karsykdom.  

Ta en epigenetisk gentest i dag og få tilgang på nyttig informasjon for å få verktøy til å bygge helse og sunnhet!

 

Vi holder stadig foredrag om gentesting. Er du intressert? Ta kontakt med foredragsholdaren; [email protected]

 

Elisabeth Henriksson

Ernæringsterapeut