Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hva forteller avføringen din om din fertilitet?

Hva sier din avføring om din fertilitet? Få bedre fertilitet med en avføringsprøve!

Er du en av dem som rynker panna akkurat nå- og lurer på hvorfor du skal ta en avføringsprøve? En del av oss har tatt en avføringsprøve hos legen i forbindelse med en helsesjekk. Oftest tar legen slike tester for å utelukke sykdom. De fleste vet ikke at en det finnes andre mer avanserte avføringsprøver som kan vise funksjonen til din tarm. Funksjonen som er ekstremt viktig når man prøver å bli gravid. Hvorfor får du vite i denne artikkelen. 

Jeg har allerede tatt en avføringsprøve hos fastlegen?

Vi skjønner, du har allerede tatt en prøve hos fastlegen som ikke visste noe galt. Da kan jeg informere deg om at en funksjonell avføringsprøve viser hvordan kroppen din fungerer og sjekker mer enn betennelsesmarkører i tarmen. 

Hva om du aldri har hørt om det før, og du lurer på hva har det med dine fertilitetsproblemer å gjøre? Vi er vant med å bli delt inn i ulike systemer som jobber parallelt med hverandre. De fleste av oss tror at de ikke påvirker hverandre. Vi på Nimoklinikken mener at tarm og underliv påvirker hverandre mer enn de fleste tror. Kroppen er kompleks og hvert system er avhengig av alla andre systemer fungerer for å kunne fungere helt optimalt.  Altså vårt reproduktive system er avhengig av en fungerende tarm. [1]

“When you know better you do better.”

-MAYA ANGELOU 

Bygg en sunn baby “fra scratch” med hjelp av en sunn tarm!

Regnskap for dine næringsstoffer

De fleste tar for gitt at man har sunn tarm så lenge du går på do. Men er det helt sant? Forskning viser at 1 av 4 har problemer med  fordøyelsen. Mange av dem går også rundt med infertilitet gjennom en hormonell ubalanse. For å ha en optimal fertilitet og svangerskap er det utrolig viktig å kunne bryte ned, ta opp og bruke næringsstoffer som vi putter i oss. Vi kan se det som et vedlikeholdsprogram som hele tiden må få næringsstoffer, byggesteiner for å bygge hormoner, stimulere modning og utvikling av eggceller, reparere vev, fjerne giftig avfall, holde orden i betennelse og bygge opp en baby fra scratch! Hvordan ditt vedlikeholdsprogram fungerer er avhengig av en fungerende tarm. Derfor er det absorberingen som er det mest kritiske og uten dette spiller det egentlig ikke så stor rolle hvor sunt vi spiser. [ 2 ,3 ]

Immunologisk funksjon

Opp til 70-80 prosent av ditt immunforsvar sitter i tarmen gjennom at tarmen fungerer som en ytre vegg mot inntrengere. Vår tarmslimhinne kan bli overbelastet og bli ødelagt av dårlig absorbering av næringsstoffer, overvekst av bakterier, feil balanse mellom bra og dårlige bakterier. En nedbrutt tarmslimhinne tillater “halvfordøyd mat”, gifter, avfallsprodukter til å gå gjennom slimhinnen inn i blodet. Immunforsvaret svarer på ukjente molekylene og det fører til økt oksidativt stress, lavere eggkvalitet, en ugunstig miljø for livmoren, hormonell ubalanse, allergisk reaksjon og øker sjansen for autoimmunitet. 

Hormonell balanse

Det skrives en del om hvor viktig våre hormoner er for vår helse. De fleste av oss leser om hormonene østrogen, progesteron og testosteron i skolen. Noen har fått høre at de har for lite av noen av dem eller vi har har feil balanse mellom dem.  De fleste vet ikke at det er vår tarm som skal bryte ned brukte hormoner. Vi må bryte dem ned for at de ikke skal reagere med våre vev. Ved f eks irritabel tarm som forstoppelse, diare, oppblåsthet- reduserer det våre muligheter for å bryte ned feks østrogen og ta det med ut fra kroppen. Dette kan føre til at vi reabsorberer østrogen og øker nivået av østrogen i kroppen og vi kan utvikle østrogendominans. Vi kan også få en ubalanse mellom østrogen og progesteron som kan føre til mange plager for de som prøver på eller har tenkt til å bli gravid. 

Avgiftning

Håper det ikke kommer som en overraskelse at vår tarm er en av de største avgiftingskanalene i vår kropp. Det innebærer at alle kjemikalier, sprøytemidler, plaststoffer, tungmetaller men også eget avfall skal ut via tarmen. Etter at vår største kjemiske fabrikk (leveren) har gjort sin jobb skal tarmen sikre at det blir tatt med ut med avføringen. Ved en ubalanse i tarmen, irritabel tarmsyndrom (SIBO les mer), lekktarm via ødelagt tarmslimhinne, er det mulig at vi absorberer alt sammen og det går ut negativt over vår fertilitet. 

Når trenger tarmen vår hjelp?

Vi skrev om irritabel tarm og SIBO i januar måned. Der nevner vi at 25 prosent (1 av 4 mennesker) har eller kommer at rammes av problemer med fordøyelsen. Faktisk viste en studie fra 2012 at ca 68.6 prosent av 1012 mennesker merker ubehag med sin tarm.  Det viser at flere mennesker blir bevisst på problemer med fordøyelsen (selvdiagnostisering) sammenlignet med den kjente “Rome IV-based IBS” studien som skal vise hvor utbredt IBS er i befolkningen. 

Gjennom vår artikkel kommer det tydelig frem at en ikke fungerende tarm påvirker vår fertilitet negativt. Men hvordan skal vi vite at det er noe feil på vår tarm? Kan man gå rundt uten symptomer på en usunn tarm? Faktisk kan man gå rundt med andre diffuse plager som for eksempel betennelse, lavt immunforsvar men allikevel kan de skjulte problemer med tarmen. [4]

Kjenner du deg igjen i NOEN av symptomene under? 

Direkte symptomer

 • Oppblåsthet, luftsmerter, kvalme
 • Halsbrann, næringsmangler 
 • Forstoppelse ( mindre enn 1 dobesøk per dag) 
 • Diare ( løs- rennende avføring)  
 • Buksmerter ( rundt navlen)
 • Dårlig ånde- sur, rotten doft fra anal 
 • Blir bedre av å faste ( morgen faste) 
 • Matrester i avføring 
 • Ubekvemme dobesøk etter måltider 
 • Antibiotikabruk

Systemiske symptomer

 • Kronisk vaginose eller soppinfeksjon
 • Tilbakegående urinveisinfeksjon 
 • Astma eller pusteproblemer 
 • Sesongsallergier 
 • Matvarereaksjoner, matfølsomhet, intoleranser
 • Utslett, nesleutslett, eksem, rosacea
 • Ledd/muskelsmerter eller stivhet
 • Depresjon, angst, eller hjernetåke
 • Tørr hud, dårlige negler eller hår
 • Autoimmunitet av alle former

Hva er forskjellen på en prøve hos fastlegen og en funksjonell avføringsprøve?

En vanlig avføringsprøve baserer seg på å finne ut en eventuell sykdom (kronisk betennelse) som Crohns eller Ulcerøs kolitt. Når labben analyserer vanlige prøver, ser de etter spesifikke bakterier og dette er en lightversjon av hva en funksjonell avføringsprøve dekker. 

En funksjonell avføringsprøve vil sjekke et større antall parasitter, virus, bakterier, sopp og sjekke om du har nok gode bakterier og at de er i balanse. Den viser også om du har en god nedbrytning av fett, karbohydrater og proteiner fra ditt kosthold. Men viser også om du mer immunceller som indikerer en betennelse og om dine tarmtotter får nok byggesteiner for å vedlikeholde seg med mere. Les mer på Nordic laboratories om CSAP x eller CSAPx 3.

Hvorfor skal du ta en funksjonell avføringsprøve?

Sjekk av tarmbetennelse og en ubalansert tarmbiota

I andre land som USA er parasitter veldig vanlig.  Parasitter snakkes det for lite om i lille Norge. Det er lett å tenke at man kun får parasitter gjennom å drikke vann i djungeln eller gå barbeint eller spise salat i asia. En undersøkelse fra CDC ( Center for disease control and prevention) i USA har vist at ca 14 millioner amerikanere rammes av en parasittinfeksjon i løpet av sin livstid. [5] Faktisk så fører en parasittinfeksjon til problematiske symptomer og disse inntrengerne kan bli boende i din tarm lenge. De vil sannsynligvis stjele din mat før du rekker å absorbere næringen og de øker betennelsen i tarmen, kan også bryte ned din tarmslimhinne som er veldig negativt for din fertilitet. Det er ikke bare parasitter som truer din fertilitet men også virus, bakterier og sopp-overvekst som lager samme problemer som nevnt ved parasitter. Det er vanlig å bli mer utsatt for inntrengere ved mangel på gode bakterier i tarmen. En sunn funksjonell tarm har mer bakterier enn celler og de er våre venner. Et kosthold med mangler, med mye sprøytet mat, antibiotikabruk, alkoholbruk og/ eller en matforgiftning kan redusere dine gode venner betraktelig. 

En funksjonell avføringsprøve kan gi deg en oversikt på alt dette. Når du vet hva du har for problemer er det lettere å eliminere triggeren gjennom et opplegg sammen med din ernæringsterapeut eller medisinsk funksjonell lege/behandler. Dette for å roe ned betennelse, balansere bakteriebiotan, fjerne virus, parasitter og redusere sopp. Dette er med på å lage et sunnere og mer fertilt miljø for hele din kropp som er nødvendig for friske egg. 

Nedbrytning

En funksjonell prøve vil vise deg hvordan du fordøyer maten gjennom bukspyttkjertelen, gallen, magesekken. Dette er starten på din fordøyelse og er helt kritisk for videre jobb med maten. Mat som ikke blir fordøyd ned til byggesteiner vil være med på å irritere tarmslimhinner og tarmtotter slik at du overbelaster ditt immunforsvar og matintoleranser kan utvikles.. Det er også lett å få næringsmangler og bli oppblåst og ha magesmerter. 

Betennelse og immunologisk reaksjon

Her får du vite om du har markører på betennelse som kan være med å avdekke en autoimmunitet eller en kronisk betennelse som Crohns eller Ulcerøs kolitt.  Dette er viktig informasjon for å sjekke at man ikke er allergisk eller overfølsom for noen matvarer som gluten, melk, egg og soya.  

Påvirkning på den hormonelle balansen

En betennelse, infeksjon eller immunrespons som er avdekket av en avføringsprøve er med på påvirker din hormonbalanse som påvirker din fertilitet. Prøven kan vise bakterier som viser hvordan du bryter ned eller reabsorberer østrogen. For stor reabsorbering av østrogen kan føre til østrogen dominans og økt vanskelighet med å bli gravid. [6, 7, 8]


Klar for å øke din fertilitet med en avføringsprøve?

På Nimo klinikken får du tatt en funksjonell avføringsprøve der du får dekket alle tingene nevnt i artikkelen. Sett deg opp på en time hos ernæringsterapeuten Elisabeth Henriksson eller en livstils medisinsk lege hos oss. Kontakt oss gjerne for mer informasjon og kostholdsveiledning innen fertilitet og tarmhelse.