Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Visste du at mellom 60-84 prosent av dem med irritabel tarm kan ha SIBO?

Av: Elisabeth Henriksson, Ernæringsterapeut og spesialist i gentester.

De vanligste symptomene for de som har irritabel tarm er smerter i magen, diaré og/eller forstoppelse, mye luft i tarmen og oppblåst mage. For de som får diaré og/eller forstoppelse kan det veksle mellom disse, men det varierer fra person til person og over tid. Slim i avføringen er også veldig vanlig. Graden av smerter vil variere mye fra person til person hvor noen vil få plagsomme smerter, mens andre vil få svært smertefulle symptomer.

Videre kan det forekomme andre symptomer som  brystsmerter, magesekkproblematikk som halsbrann eller refluks, gallestein lignende anfall, hodepine, smerter i underlivet, kronisk tretthet, psykiske lidelser som angst og depresjon, muskelsmerter og/eller søvnproblemer. Mange med slike symptomer blir påvirket av leger og ernæringsterapeuter til å legge om kostholdet, fjerne matallergener, få orden på magesyre og enzymproduksjonen, eller reduserer stresset i livet. Dette er dessverre ikke nok for alle. Nyere forskning indikerer at irritabel tarm kan kobles til en overvekst av bakterier i tynntarmen; altså SIBO. Studier viser at SIBO er en vanlig årsak til IBS og også involvert i over halvparten av tilfellene. (2) En annen studie har visst at 84% av IBS-tilfeller var et resultat av bakterieovervekst i tynntarmen. (3). Med hjelp behandling for SIBO som fjerner bakterieoverveksten har det vist seg å resultere i en 78,5% reduksjon av IBS-symptomer(4).

 

Men hva er egentlig SIBO?

SIBO står for small intestinal bacterial overgrowth og er en tilstand hvor bakterier fra tykktarmen finner veien opp i tynntarmen. Det er ikke snakk om skadelige bakterier, men problemene oppstår når de flytter seg fra sitt vanlige habitat og oppover i tarmen (1).

 

Diagnose & symtomer

De mest brukte metodene for å diagnostisere SIBO er pusteprøver. Disse testene kan i få tilfeller ha feilkilder, men utvikles stadig til det bedre. Bakterieoverveksten fører til nedsatt fordøyelse og dårlig absorpsjon av næringstoffer.  Dette kan man se på blodprøver hos legen, da spesielt jern og B-12. (7) Samtidig blir det produsert mer av gassene hydrogen- og/eller metan takket være en bakteriell fermentering. Man kan som regel stole på en positiv glukose-hydrogenprøve, men ikke alltid på en negativ.

«Rolls-royce» testen for SIBO er dyrkning av tarminnhold i øvre tynntarm, men det er selvfølgelig lettere å gjennomføre en pusteprøve.

En SIBO-test kan tas hjemme. Deretter kan pasienten jobbe med en ernæringsterapeut eller en funksjonellmedisinsk lege for å få fjernet bakterieoverveksten ved en positiv test.

 

Symptomer på SIBO (6):

 • Oppblåsthet
 • Flatulens, raping
 • Magesmerter, krampe og ubehag
 • Forstoppelse, diaré eller en miks av de to
 • Halsbrann
 • Kvalme
 • Malabsorpsjon

 

 • Hudeksem
 • Buksmerter
 • Systemiske symptomer: matoverfølsomhet, hodepine, ledd- og muskelsmerter, tretthet, rosacea
 • Unormal duft fra munn og anal

 

Hvordan SIBO forårsaker IBS-symptomer

Det er oftest to store problemer med SIBO. Det største er når bakterier spiser(fermenterer) maten til verten før verten får fordøyd eller rakk å ta opp næringen.

En bakteriell fermentering fører til økt nivå av hydrogen-og/eller metangass. Disse gassene fører til at verten blir oppblåsthet, får smerter, gass og forandret avføringsmønster.(6) Gassøkningen fører til at den utvider tarmen og kan medføre store smerter for den verten. Gassen hydrogen er assosiert med diaré og metan med forstoppelse (8).

Dersom både hydrogen og metan er til stede kan en miks av diaré og forstoppelse oppstå. Det kan oppstå en ond sirkel siden diaré fører at kroppen mister mye vann og næringstoffer. Hver gang verten spiser et måltid får bakteriene mat og dette fører igjen til mer overvekst dermed mer diaré og lavere næringsopptak. (5)

Utover disse problemene ødelegger bakterier strukturen til tynntarmen slik at det påvirker fordøyelse og absorpsjon av næringstoffer. (9)

Er du en av dem som har fått påvist IBS, irritabel tarmsyndrom…

 

Vil du vite mer om dette?

Vår ernæringsterapeut Elisabeth Henriksson holder stadig foredrag om tarmen & SIBO.