De siste tiårene har spisevanene til nordmenn endret seg til å inkludere mer internasjonale smaker. Vi får inspirasjon fra det thailandske, indiske og chilenske kjøkken – og vi elsker smaker fra Midtøsten og Afrika.
Ingefærfamilien er viktige ingredienser i matretter fra disse landene, men i Norge er det ikke like utbredt. Under kommer grunner til at du bør inkorporere disse fantastiske urtene mer i din matlaging!
Hva er ingefærfamilien?
Ingefærfamilien, også kalt Zingiberaceae, er en stor plantefamilie som er svært utbredt i Asia, Afrika og Amerika. Den består av over 1300 forskjellige arter, der de mest kjente er ingefær, gurkemeie, galangal, kardemomme og guinea pepper. India er den aller største produsenten av ingefær og gurkemeie i dag.
Ingefærfamilien er svært aromatisk og har fantastiske og medisinske egenskaper – de fleste bruker blant annet ingefær når de er forkjølet.
Ingefær
Denne urten inneholder gingerols, som er anti-inflammatorisk, og har svært god effekt på leddgikt og muskelrelaterte smerter. Mange seriøse studier understøtter faktisk ingefærens gode evne til å undertrykke pro-inflammatoriske forbindelser i celler. Gingerols viser seg også å hemme veksten av tykktarmskreft.
Ingefær kan hjelpe deg i mange ulike situasjoner. Ved forkjølelse og bakterielle infeksjoner er ingefær en viktig medisin, da den hjelper kroppen å svette ut sykdom. I tillegg er ingefær godt kjent for sin gode effekt på kvalme, særlig morgenkvalme i forbindelse med graviditet, samt reise- og sjøsyke.
Fersk ingefær har klart best effekt. Den kan stekes, kokes, syltes eller spises rå. Skrell ingefæren med en skarp kniv, skjær den i syltynne skiver, finhakk eller rasp den. Urten er fin å bruke i smoothies, te, juicer eller i kokende vann. Du kan også inkludere den i matlagingen!
Gurkemeie
Gurkemeie, også kalt indisk safran, er essensielt i det indiske kjøkken. Smaken er litt bitter, men mildere enn ingefær. Det er curcumin i gurkemeien som gir den fine gule fargen vi kjenner fra karri.
I det asiatiske kjøkken har den alltid vært kjent for sin medisinske effekt på ledd-, muskel- og magesmerter. Roten har blitt forsket mye på i de senere årene, etter at resten av verden har fått øynene opp for den. Gurkemeie har blant annet svært god effekt på de autoimmune tarmsykdommene Crohns og ulcerøs kolitt (IBD), hvor den har beskyttende effekt for infiltrasjon av inflammatoriske celler.
Også mange revmatiske plager blir bedret ved jevnt inntak av gurkemeie. Forskere mener dette kan forklares med at curcumin er en sterk antioksidant, som gjør det mulig for kroppen å beskytte og ødelegge både inflamatoriske og kolon kreftceller. Den har også en smertelindrende effekt, og kan hjelpe som behandling av lungesykdommen cystisk fibrose.
Gurkemeie har best effekt hvis den inntas sammen med sort pepper og med ananas som inneholder stoffet bromelain. Som fersk skrelles den og behandles slik som ingefær, men man bruker den stort sett i mindre mengder. Den kommer også som tørket pulver, da er smaken klart mildere.
Galangal
Denne roten likner på ingefær, men er hardere, smaker annerledes og er litt mildere. Den er opprinnelig fra Indonesia og er mye brukt i det Indonesiske, Vietnamesiske og Thailandske kjøkken. Den er et must i de klassiske thai-suppene tom yum og tom kha, og grunnleggende i indonesisk nasi- og bami-goreng.
Den har i likhet med ingefær og gurkemeie svært mange helsebringende egenskaper. Den har gjennom tidene blitt brukt som medisinsk behandling av hel rekke plager og sykdommer, som inkluderer dårlig appetitt, fordøyelsessykdommer, feber, artritt og revmatiske sykdommer.
Den er også bakterie-, candida- og betennelseshemmende. Galangal består blant annet av diarylheptanoid og fenylalkanin, som har en svært smertelindrende effekt.
Kardemomme
Kardemomme er et krydder med mye smak og lukt, og lages fra frøene til blomsten til Zingiberaceae-planten. Det inneholder mange bioaktive stoffer, er rik på antioksidanter og hemmer vekst av sopp og bakterier.
I tørket og malt form er kardemomme en viktig ingrediens i krydderet til karri og garam masala, som er viktige smaker i det indiske kjøkken. Den brukes ofte som smakstilsetning i søt mat, te og kaffe, og er en nødvendighet når vi baker boller!
Guineapepper
Guineapepper er en fellesbetegnelse for flere pepperkorn fra Vest-Afrika, og er frø fra Zingiberaceae planten. Pepperen er sterkere enn svart pepper og har en mer intens smak enn kardemomme. Det passer godt til kjøtt, på frukt og er utsøkt i sjokolade.
Dette er bare en overflatisk beskrivelse av noen av de fantastiske egenskapene til ingefærfamilien. Det finnes mye mer informasjon rundt om på nettet, så her er det bare å søke i vei og få inspirasjon. Hvorfor ikke prøve å inkorporere disse utrolige urtene mer i dine hverdagslige matretter?