De siste årene har det vært økt fokus på kvinnehelse – spesifikt livmorhalskreft og viktigheten med celleprøve – gjennom kampanjen #sjekkdeg. Og det med god grunn; i Norge er nemlig livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år.
Å avtale en kontroll hos legen kan ofte gå i glemmeboken, og som resultat kan det være lenge siden siste sjekk. For å unngå det verste utfallet er det er livsviktig med en slik kontroll. Så ta tak i dag, og sjekk deg!
Rutinekontroll inkludert celleprøve og ultralyd
Kvinner mellom 25 og 69 år får hvert tredje år en innkalling til celleprøve som en del av Cervix Screening-programmet til Kreftforeningen. Disse testene tas vanligvis hos fastlegen, men med lang ventetid er det flere som velger å ta celleprøven privat.
Nimo har private gynekologer som gjør rutinekontroller med celleprøve, generell gynekologisk undersøkelse med innvendig ultralyd og kolposkopi dersom det er nødvendig. Du trenger ingen henvisning, det er kort ventetid og vi har kveldsåpent tre dager i uken. Vi bruker det private labratoriumet Furst, og du vil få svar på celleprøven innen 3-5 uker.
Unormale celleprøver og HPV-test inklusivt vevsprøver
Mange seksuelt aktive kvinner opplever unormale celleprøver og infeksjon med HPV-virus. På grunn av dette må de gå hyppigere til oppfølging av celleprøver. Da er det godt å vite at 70% av nye infeksjoner med HPV–virus vil forsvinne av seg selv innen ett år. 90% vil forsvinne innen to år.
På grunn av dette utfører vi ikke noe inngrep, eller såkalt konisering, for å fjerne forandringene før det er gått en stund, da kroppens immunforsvar kan føre til at man ikke har behov for dette inngrepet. Dersom det blir behov for konisering, blir den nederste delen av livmorhalsen hvor forandringene sitter fjernet med slynge eller laser.
Det viktigste du kan gjøre for egen helse er å gå til de anbefalte kontrollene etter at man har fått påvist positiv HPV-test eller celleforandringer. Det bør blir uført en kolposkopi når man følger opp celleforandringer, som er essiensielt for å avgjøre hvilken behandlingsform som er nødvendig.