I dag presenterer vi superfrøet Chia! Den kommer fra myntefamilien og har en lang historie i det meksikanske og guatemalske kjøkken. Den er også naturlig glutenfri, og er stappfull av helsebringende effekter.
Chiafrøene er små, litt flate og varierer i fargen – fra gråsvart til brun og hvit. Den har blitt popularisert i Norge de siste årene, og selges i de fleste matvarebutikker.
Chia inneholder mange gode egenskaper. Frøet har blant annet et høyt innhold av omega 3, omega 6, fosfor, kalsium, magnesium og protein i form av essensielle aminosyrer. I tillegg har den et høyt fiberinnhold, og passer derfor ypperlig som en del av frokosten.
Chia kan brukes på mange måter, og fås både som frø og i oljeform. Oljen spises kald og er fin å bruke i salater. Frøene kan spises rå, og er ypperlig å bruke i salater, frokostblandinger, smoothier og bakst – da den ikke smaker så mye.
Oppskrift: Chiapudding
Prøv en ny og spennende frokost! Chiapudding er næringsrik, metter lenge og lages på null komma niks. Den kan toppes med hva enn du ønsker – vi anbefaler honning og ferske bringebær for en søt smak.
Ingredienser:
- 3 ss chiafrø
- 2 dl mandelmelk, eller annen tilgjengelig melketype
- Ønsket topping
Fremgangsmåte:
- Bland chiafrøene og melken sammen i en beholder
- La blandingen stå over natten eller i minst 5 timer – chiafrøene vil svelle og gjøre at du får en tykk konsistens på puddingen
- Topp chiapuddingen med ønsket topping
- Server og nyt!